Raz dva navařeno...

Džem z josty a rybízu

Kombinace červeného, bílého a černého rybízu nebo josty doplněná o čerstvou meduňku je skutečným pohlazením chuťových pohárků. Zapomeňte na klasický vánoční rybízový džem a vyzkoušejte o poznání svěžejší z josty a rybízu. Uvidíte, že kdo ochutná, bude se co nevidět shánět po receptu. Nechte se inspirovat od @teaolivova.

Postup

Postup

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte.  Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 700 g černého rybízu nebo josty
  • 500 g červeného a bílého rybízu
  • 250 g lesních borůvek
  • 1 svazek čerstvé meduňky
  • Ovocný pektin
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 lžička Kyseliny citronové