Raz dva navařeno...

Džem z bezových květů

Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem. Učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.

Postup

Postup

Sirupový základ

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.

Dokončení džemu

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.

Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Náš tip

• ať už pro vlastní potěšení nebo jako dárek ozdobíme sklenici s kvítečkovým džemem dekoračním setem

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na sirupový základ:

  • 200 g třtinového cukru
  • 800 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 bezových květů

Na džem: 

  • trocha zázvoru podle chuti
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • Želírfixy 2:1 Labeta
  • kvítky ze 2 velkých bezových květů