Raz dva navařeno...

Džem z kiwi a angreštu

Stará známá a osvědčená klasika je fajn, my ale máme rádi nové a nevšední kombinace.  A co vy? Exotické kiwi a angrešt, který nemůže chybět na žádné zahradě - co říkáte na toto propojení? Sladké a kyselé - kombinace, která zaručeně funguje. Ať už použijete džem do některého moučníku, oživíte jím palačinky, nebo si jej namažete na toast, té svěží chuti se nebudete moci nabažit. Nechte se inspirovat od @teaolivova.

Postup

Postup

Nejprve rozemelte očištěný a propraný angrešt v mlýnku na ovoce, nebo ho rozmixujte v hrnci tyčovým mixérem na hladkou kaši. Kiwi pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce k angreštu. Začněte směs pomalu zahřívat a přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s celým sáčkem Ovocného pektinu. Za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit a povařte dalších 3 až 5 minut. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr. Pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové - ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu a také podporuje jeho houstnutí. U tohoto konkrétního džemu podpoří i krásně zelenkavou barvu. Správnou konzistenci džemu testujte “talířkovou metodou” - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama - pokud nestéká, je dokonalý. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru - horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Takový džem vydrží nejméně 12 měsíců na chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18°C.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 700g zralého měkkého klidně až přezrálého angreštu
  • 300g dužiny z kiwi (váha po oloupání)
  • 700g třtinového krupicového cukru
  • lžička Kyseliny citrónové
  • Ovocný pektin