Dort s jablky a ořechy bez lepku

Máte rádi kombinaci jablek a vlašských ořechů? Pak si určitě pochutnáte na tomto šťavnatém nadýchaném dortu s citronovou polevou. Dort zkuste potřít třeba domácím džemem z josty a rybízu.
S laskavým svolením Zdeňky Mazúrové @lisci_mlsani, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C. Dortovou formu (23 cm) vyložte vystřiženým pečicím papírem.
Postrouhejte ořechy a jádřinců zbavená oloupaná jablka najemno. Oddělte vejce. V robotové míse ušlehejte na vyšší výkon žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Bílky ušlehejte ve vyšší nádobě do hustého sněhu. Současně ho zlehka vmíchejte do žloutkové směsi spolu s ostatními surovinami. Nalejte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct asi na 15 minut. Povrch by měl být na dotek pevný a pružný. Pro jistotu udělejte test špejlí. Pokud je zapíchnutá špejle po vytažení suchá, je dort upečený.
Vyndejte z trouby, ještě horký pokapejte alkoholem a potřete rybízovým džemem. Odkrojte od obvodu, odstraňte pečicí papír. Nechte vychladnout. Připravte citronovou polevu a to tak, že do misky nasypte cukr a za stálého míchání přidejte citronovou šťávu. Poleva by měla mít polotuhou konzistenci. Rozetřete na dort, nechte trochu zatuhnout a dort ozdobte dle vlastních preferencí.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 60 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 250 g vlašských ořechů
- 2 velká jablka
Dokončení:
- ořechovka nebo jiný oblíbený likér
- rybízový džem
Poleva:
- 250 g cukru moučka
- šťáva z 1–2 citronů, dle velikosti
Použité produkty