Raz dva navařeno...

Dort s jablky a ořechy bez lepku

Máte rádi kombinaci jablek a vlašských ořechů? Pak si určitě pochutnáte na tomto šťavnatém nadýchaném dortu s citronovou polevou. Dort zkuste potřít třeba domácím džemem z josty a rybízu

S laskavým svolením Zdeňky Mazúrové @lisci_mlsani, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C. Dortovou formu (23 cm) vyložte vystřiženým pečicím papírem.

Postrouhejte ořechy a jádřinců zbavená oloupaná jablka najemno. Oddělte vejce. V robotové míse ušlehejte na vyšší výkon žloutky s cukrem do husté světlé pěny. Bílky ušlehejte ve vyšší nádobě do hustého sněhu. Současně ho zlehka vmíchejte do žloutkové směsi spolu s ostatními surovinami. Nalejte do dortové formy, uhlaďte a dejte péct asi na 15 minut. Povrch by měl být na dotek pevný a pružný. Pro jistotu udělejte test špejlí. Pokud je zapíchnutá špejle po vytažení suchá, je dort upečený.

Vyndejte z trouby, ještě horký pokapejte alkoholem a potřete rybízovým džemem. Odkrojte od obvodu, odstraňte pečicí papír. Nechte vychladnout. Připravte citronovou polevu a to tak, že do misky nasypte cukr a za stálého míchání přidejte citronovou šťávu. Poleva by měla mít polotuhou konzistenci. Rozetřete na dort, nechte trochu zatuhnout a dort ozdobte dle vlastních preferencí.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Těsto:

Dokončení:

  • ořechovka nebo jiný oblíbený likér
  • rybízový džem

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • šťáva z 1–2 citronů, dle velikosti