Raz dva navařeno...

Borůvkový džem s levandulí

Borůvkový džem je skutečná lahůdka! Provoňte si ho ještě několika snítkami levandule a hned si připravte báječné borůvkové palačinky nebo lívance.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Nejdříve si připravte sklenice, ty musí být čisté, ideálně i vyvařené. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem.

Borůvky pořádně omyjte a rozmixujte s polovinou cukru. Pokud chcete úplně hladký džem, rozmixované borůvky ještě propasírujte a zbavte se tak slupiček. Rozmixované borůvky přiveďte k varu, přidejte levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném plameni nechte chvilku povařit, stačí jen pár minut, než se cukr rozpustí. Pokud jste použili celé snítky levandule, nyní je vyjměte. Poté přidejte pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmíchejte. Nechte ještě 5–10 minut mírně povařit, ale nevařte celkově déle než 20–30 min, jinak přijdete o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují.

Proveďte zkoušku tuhosti džemu tak, že na studený talíř kápnete trochu směsi a necháte vychladnout. Pokud nestéká, je perfektní. Pokud se vám ale zdá až moc řídký, klidně přidejte ještě špetku pektinu. Hotový džem nalijte ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Tak je nechte cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje, ale můžete posléze skleničky i klasicky zavařit.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 0,5 l borůvek
  • 200 g třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 1 citron
  • 3–5 snítek čerstvé levandule (nebo 1–2 lžičky sušené)
  • 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta