Raz dva navařeno...

Bílkový chlebíček bez lepku

Skvělý tip, jak zpracovat bílky, které vám zbyly z pečení cukroví nebo třeba přípravy vaječného likéru - nadýchaný chlebíček plný ořechů, kandovaného ovoce a čokolády.

S laskavým svolením Zdeňky Mazúrové @lisci_mlsani, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Máslem vymažeme a strouhankou vysypeme chlebíčkovou formu. Troubu si předehřejeme na 180 °C. 

Rozehřejeme máslo a necháme prochladnout. Na menší kousky posekáme ořechy a čokoládu a dáme bokem. V robotové nebo velké míse ušleháme se špetkou soli bílky do tuhého sněhu. Do něj pak postupně zapracujeme cukr krupici i vanilinový cukr. Nastrouháme kůru z citronu či pomeranče a vmícháme spolu s moukou do sněhu. Potom do směsi vmícháme i máslo a nakonec čokoládu, ořechy a kandované ovoce. Nalejeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby.

Pokud je povrch už více růžový a uvnitř ještě není těsto propečené, přikryjeme alobalem a dopečeme přikryté. Zkusíme test špejlí a pokud je po vytažení suchá, formu vyjmeme z trouby.

Raději nožem uvolníme chlebíček od stěn formy, vyklopíme a necháme zchladnout. Lehce pocukrujeme a servírujeme.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 6 bílků
  • sůl
  • 180 g cukru krupice
  • 160 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 Vanilinový cukr Labeta
  • nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu a pomeranče
  • 50 g na kousky nasekané tmavé čokolády
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g kandované pomerančové nebo citronové kůry
  • máslo a bezlepková strouhanka na chlebíčkovou formu