Bílkový chlebíček bez lepku
Skvělý tip, jak zpracovat bílky, které vám zbyly z pečení cukroví nebo třeba přípravy vaječného likéru - nadýchaný chlebíček plný ořechů, kandovaného ovoce a čokolády.
S laskavým svolením Zdeňky Mazúrové @lisci_mlsani, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Máslem vymažeme a strouhankou vysypeme chlebíčkovou formu. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Rozehřejeme máslo a necháme prochladnout. Na menší kousky posekáme ořechy a čokoládu a dáme bokem. V robotové nebo velké míse ušleháme se špetkou soli bílky do tuhého sněhu. Do něj pak postupně zapracujeme cukr krupici i vanilinový cukr. Nastrouháme kůru z citronu či pomeranče a vmícháme spolu s moukou do sněhu. Potom do směsi vmícháme i máslo a nakonec čokoládu, ořechy a kandované ovoce. Nalejeme do formy, uhladíme a vložíme do trouby.
Pokud je povrch už více růžový a uvnitř ještě není těsto propečené, přikryjeme alobalem a dopečeme přikryté. Zkusíme test špejlí a pokud je po vytažení suchá, formu vyjmeme z trouby.
Raději nožem uvolníme chlebíček od stěn formy, vyklopíme a necháme zchladnout. Lehce pocukrujeme a servírujeme.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 6 bílků
- sůl
- 180 g cukru krupice
- 160 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 Vanilinový cukr Labeta
- nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu a pomeranče
- 50 g na kousky nasekané tmavé čokolády
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g kandované pomerančové nebo citronové kůry
- máslo a bezlepková strouhanka na chlebíčkovou formu
Použité produkty