Bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami
Věděli jste, že linecké těsto patří mezi ty nejstarší vůbec? Na jazyku se rozplývající křehký koláč proto nesmí chybět ani mezi našimi tipy na dezerty. Za nás rozhodně vyzkoušejte nezvyklou kombinaci jablek a brusinek. Jakmile bezlepkový linecký koláč s jablky a brusinkami jednou ochutnáte, určitě se na vašem stole bude objevovat pravidelně.
Postup
Postup
Máslo necháme změknout a spolu s vejci, vodou a dvěma směsmi na linecké cukroví vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočívat v lednici. Zatímco se těsto chladí, namočíme hrst sušených brusinek do horké vody. Jablka oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud jsou hodně šťavnatá, jemně z nich přebytečnou šťávu vymačkáme. Smícháme je s vanilinovými cukry, pudinkovým práškem a brusinkami. Menší plech vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme na velikost plechu a vložíme na dno. Naneseme jablečnou náplň a pečlivě uhladíme. Zbylé těsto rozválíme a opatrně přeneseme do pekáčku. Uhladíme a zarovnáme. Pečeme cca 30 min., než nám vršek lehce zrůžoví.
Náš tip:
• aby se těsto nelepilo na váleček, můžeme ho rozválet mezi dvěma potravinářskými fóliemi.
Recept pro nás vytvořila a odzkoušela blogerka bezlepkovo.cz. Děkujeme!
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
na těsto:
- 2 balení Lineckého cukroví bez lepku Labeta
- 200 g másla
- 2 vejce
- 1 polévkové lžíce vody
na náplň:
- 1 kg jablek
- 2 Vanilinové cukry Labeta
- 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku
- hrst sušených brusinek
Použité produkty