Vláčný dýňový chlebíček bez lepku

Máte chuť na moučník z dýní? Vyzkoušejte tento vláčný chlebíček, který budete mít raz dva hotový. Z těsta si upečete i skvělé dýňové muffiny!
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Jako první si připravte dýňové pyré. Klidně den předem. Dýni Hokkaidó omyjte, rozřízněte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kusy. Dejte na plech a upečte do měkka na 180 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni jen rozmixujte do hladka a dýňové pyré je hotové.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte pyré, olej a promíchejte. Vsypte bezlepkovou směs, prášek do pečiva. Ochuťte kořením a citronovou kůrou.
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte např. rýžovou krupičkou. Směs rozprostřete rovnoměrně pomocí stěrky. Pečte na 180 °C asi 50 minut do zezlátnutí a „suché špejle“.
Náš tip 1
Tento dýňový chlebíček je vynikající i ve více kořeněné verzi. Chuť dýně skvěle doplní a zvýrazní mletý zázvor, badyán nebo kardamom.
Náš tip 2
Pokud nemáte po ruce chlebíčkovou formu, můžete těsto rozdělit i do košíčků na muffiny. Dobu pečení v tom případě zkraťte na 25 minut.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 300 g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dýně Hokkaidó)
- 150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 2 vejce
- 190 g přírodního cukru nebo sypké alternativy dle osobní preference
- 100 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce přírodního cukru či jeho alternativy
- 10 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 1 zarovnaná lžička mleté skořice
- 1 lžička citronové kůry
- Poleva dle chuti – citronová, čokoládová, medová
Použité produkty