Raz dva navařeno...

Vláčný dýňový chlebíček bez lepku

Máte chuť na moučník z dýní? Vyzkoušejte tento vláčný chlebíček, který budete mít raz dva hotový. Z těsta si upečete i skvělé dýňové muffiny! 

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Jako první si připravte dýňové pyré. Klidně den předem. Dýni Hokkaidó omyjte, rozřízněte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kusy. Dejte na plech a upečte do měkka na 180 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni jen rozmixujte do hladka a dýňové pyré je hotové.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte pyré, olej a promíchejte. Vsypte bezlepkovou směs, prášek do pečiva. Ochuťte kořením a citronovou kůrou.

Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte např. rýžovou krupičkou. Směs rozprostřete rovnoměrně pomocí stěrky. Pečte na 180 °C asi 50 minut do zezlátnutí a „suché špejle“.

Náš tip 1

Tento dýňový chlebíček je vynikající i ve více kořeněné verzi. Chuť dýně skvěle doplní a zvýrazní mletý zázvor, badyán nebo kardamom.

Náš tip 2

Pokud nemáte po ruce chlebíčkovou formu, můžete těsto rozdělit i do košíčků na muffiny. Dobu pečení v tom případě zkraťte na 25 minut.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 300 g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dýně Hokkaidó)
  • 150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 2 vejce
  • 190 g přírodního cukru nebo sypké alternativy dle osobní preference
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru či jeho alternativy
  • 10 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
  • 1 zarovnaná lžička mleté skořice
  • 1 lžička citronové kůry
  • Poleva dle chuti – citronová, čokoládová, medová