Višňový džem v čokoládě
Jestliže jste ještě nesnědli všechny višně z vaší zahrádky, máme pro vás tip pro opravdovou sladkou chuťovku. Zapomeňte na klasické bonboniéry z obchodu, poctivý domácí višňový džem v čokoládě je všechny strčí do kapsy. Navíc je to perfektní dárek, kterým potěšíte své blízké.
Postup
Postup
Připravíme si čisté, vroucí vodou spařené sklenice a čokoládu rozpustíme na vodní lázni s kouskem másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Vylitou sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla - sklenici nesmíme v lednici zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout! Omyté a vypeckované višně pomixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme Želírovací cukr 2:1 nebo JamFix 2:1 a 500 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme připravené sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Tip na rychlejší variantu
Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhanou na hobliny vmíchat přímo do džemu těsně před plněním sklenic. Džem tak bude sladší celý, nejen u stěn.
Dobré rady
• Višně obsahují méně pektinu a navíc jsou hodně šťavnaté - z těchto důvodů hůře rosolovatí. Při výrobě marmelády z višní proto používejte menší než doporučené množství ovoce (místo 1000 g ovoce doporučujeme pouze 800-900 g)
• Při sběru či nákupu višní myslete na to, že višně bude třeba před zavařením ještě vypeckovat. Višní je proto třeba nasbírat/ nakoupit více
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Varianta s Želírovacím cukrem 2:1
- 800-900 g vypeckovaných višní
- Želírovací cukr 2:1
- polévkovou lžíci rumu
- hořká čokoláda dle chuti
- kousek másla
Varianta s JamFix 2:1
- 800-900 g vypeckovaných višní
- JamFix 2:1
- 500 g cukru
- polévková lžíce rumu
- hořká čokoláda dle chuti
- kousek másla
Použité produkty