Bezlepkový vánoční perník

Co si doplnit nabídku vánočních sladkostí vláčným perníkem? Připravte si ho bez lepku a ozdobte třeba několika vánočními perníčky.
S laskavým svolením Denisy Albertové aka @glutenfree.denisa, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejdříve smíchejte obě mouky s třtinovým cukrem, kakaem, skořicí a perníkovým kořením. Do suché směsi přidejte olej, vejce a zamíchejte. Jako poslední vmíchejte mléko, kypřicí prášek a špetku soli. Těsto důkladně zpracujte, ať v něm nejsou hrudky a nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
Perník pečte zhruba 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pokud nebudete péct v chlebíkové formě, ale na plechu, tak stačí péct kratší dobu, protože bude vrstva těsta slabší a bude tak dříve propečené. Proveďte test špejlí.
Když perník vychladne, můžete ho z formy vyndat a ozdobit dle vlastních preferencí – např. rozpuštěnou čokoládou, strouhaným kokosem a můžete přidat i pár perníčků.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 165 g Pohankové mouky hladké Labeta
- 170 g Rýžové mouky hladké Labeta
- 140 g třtinového cukru
- 150 ml oleje (řepkového nebo kokosového)
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička perníkového koření
- špetka soli
- na ozdobu 100g vysokoprocentní čokolády, strouhaný kokos, perníčky
Použité produkty