Vánočka bez lepku, mléka i vajec

Lze upéct výbornou vánočku nejen bez lepku, ale i bez mléka a vajec? Ano! Vyzkoušejte tento recept a věřte, že si ji budete péct nejen o Vánocích!
S laskavým svolením Radky Vrzalové aka @bezlepkovamatka, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejdříve si v hrnečku spaříme bramborovou vlákninu rostlinným mlékem, vyšleháme vidličkou a necháme zchladnout. Ve zbytku zchladlého rostlinného mléka si rozšleháme vegan majonézu a rum.
Směs na vánočku promícháme s vanilkovým cukrem a solí, citronovou kůrou, pak přidáme nabobtnalou vlákninu a prsty spojíme se směsí v drobenku. Do středu nasypeme droždí, přilijeme vyšlehané rostlinné mléko s majonézou a rumem a ručně nebo v robotu hnětacím hákem 2 minuty prohněteme v řídké těsto, které necháme 40 minut odpočinout v zakryté míse na teplém místě.
Do vykynutého těsta přihněteme rozpuštěný tuk a případně sušené ovoce a mandle a přelijeme do formy na vánočku, kterou jsme vymazali a vysypali plátky mandlí. Necháme ještě před pečením ve formě 20 minut odpočinout.
Pečeme ve formě na 200 °C na statické teplo po dobu 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme dalších cca 25 – 30 minut. Pokud se shora připaluje, překryjeme alobalem. Nakonec vánočku překlopíme na plech s pečicím papírem, na kterém jsme měli formu a necháme v chladnoucí troubě ještě cca 10 minut dopéct shora.
Vychladlou vánočku vyndáme na mřížku a pocukrujeme.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 420 g směsi na Vánočku bez lepku Labeta (již obsahuje cukr) + sáček sušeného droždí (též součástí balení)
- 2 g soli
- 1 cukr s pravou vanilkou
- 1/2 lžíce kůry z BIO citrónu
- 1 lžíce rumu
- 75 g vegan majonézy
- 10 g bramborové vlákniny spařené v 100 ml horkého rostlinného mléka
- 320 g teplého (ne horkého) rostlinného mléka
- 35 g rozpuštěného bezlaktózového tuku
Na formu
- tuk nebo olej na vymazání
- mandlové lupínky
- plech s pečicím papírem
Použité produkty