Raz dva navařeno...

Švestkový džem s vlašskými ořechy

Teplé vafle a lahodný švestkový džem s nasekanými ořechy - umíte si představit lepší nedělní snídani?

S laskavým svolením @teaolivova, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Ovoce očistěte, odpeckujte a prolisujte. Případně rozmixujte opatrně tyčovým mixérem a připravte si do hrnce. V misce stranou smíchejte třtinový cukr a želírovací směs JamFix 1:1, která už obsahuje ten správný poměr kyseliny citrónové a ovocného pektinu – a je bez konzervačních a dalších přídatných látek. Směs cukru a JamFixu vsypte do hrnce ke švestkám a za průběžného míchání nechte povařit 3 až 5 minut.

Poté znovu můžete tyčovým mixérem rozmixovat do hladka – občas totiž zbydou slupky, které by mohly v závěru kazit dojem hladkého džemu. Ochutnejte a pokud je třeba, lehce doslaďte. Do vřelého vsypte lehce posekané ořechy, promíchejte a nechte už mimo plamen 2 minuty odstát, načež plňte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne.

Švestkový džem s ořechy vydrží v dobře zakonzervované sklenici 12 měsíců. Nejlépe jej skladujte na chladném a tmavém místě, ideální teplota je do 18 °C.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 kg zralých sladkých švestek
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 sáček želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta
  • 500 g třtinového cukru