Raz dva navařeno...

Snídaňová focaccia

Už nevíte, čím si zpestřit snídani? Nebo připravujete grilovačku a chcete ke šťavnatému masu přikusovat něco jiného, než chléb? Upečte si domáci focacciu, ozdobte jí bylinkami a zeleninou. Děkujeme @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, upekla a vyfotila pro nás. 

Postup

Postup

Droždí vysypte do vlažné vody, přidejte lžičku cukru a nechte přikryté na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

Prosátou mouku smíchejte se solí a olejem, přidejte kvásek a vypracujte vláčné a hladké těsto. Zbylou vodu přilévejte dle potřeby. Těsto důkladně prohněťte, až se začne oddělovat od stěn mísy, utvořte kouli, kterou nechte kynout v míse hojně vymazané olejem, protože těsto bude pořád trochu lepit. Kouli těsta taktéž potřete olejem. Nechte cca půl hodiny kynout přikryté na teplém místě. Těsto klidně můžete zadělat už večer a dát kynout do lednice. 

Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté těsto rozválejte na placku 1,5 – 2 cm vysokou, potřete lehce olejem a ten do ní prsty vtlačte. Povrch placky můžete libovolně posypat či ozdobit. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15-25 min do zezlátnutí.

Focaccia je výborná na snídani s oblíbenou pomazánkou, popřípadě jen tak samotná, namáčená do kvalitního oleje (např. doladěného bylinkami), i jako příloha ke grilování.

Čas: do 1,5 h. Počet porcí: 2 středně velké placky.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 2 středně velké placky potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 pytlíček sušeného droždí Labeta
  • 1 hrneček vlažné vody (200 ml, dle potřeby lze malinko přidat)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • cca 1 a 1/2 lžičky soli
  • + libovolná zelenina a bylinky na ozdobu – např. pažitka, petrželka, rajčata, cibule, paprika, kukuřice aj.

Použité produkty