Snídaňová focaccia

Už nevíte, čím si zpestřit snídani? Nebo připravujete grilovačku a chcete ke šťavnatému masu přikusovat něco jiného, než chléb? Upečte si domáci focacciu, ozdobte jí bylinkami a zeleninou. Děkujeme @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, upekla a vyfotila pro nás.
Postup
Postup
Droždí vysypte do vlažné vody, přidejte lžičku cukru a nechte přikryté na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.
Prosátou mouku smíchejte se solí a olejem, přidejte kvásek a vypracujte vláčné a hladké těsto. Zbylou vodu přilévejte dle potřeby. Těsto důkladně prohněťte, až se začne oddělovat od stěn mísy, utvořte kouli, kterou nechte kynout v míse hojně vymazané olejem, protože těsto bude pořád trochu lepit. Kouli těsta taktéž potřete olejem. Nechte cca půl hodiny kynout přikryté na teplém místě. Těsto klidně můžete zadělat už večer a dát kynout do lednice.
Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté těsto rozválejte na placku 1,5 – 2 cm vysokou, potřete lehce olejem a ten do ní prsty vtlačte. Povrch placky můžete libovolně posypat či ozdobit. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15-25 min do zezlátnutí.
Focaccia je výborná na snídani s oblíbenou pomazánkou, popřípadě jen tak samotná, namáčená do kvalitního oleje (např. doladěného bylinkami), i jako příloha ke grilování.
Čas: do 1,5 h. Počet porcí: 2 středně velké placky.
Suroviny
Suroviny
Na 2 středně velké placky potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 1 pytlíček sušeného droždí Labeta
- 1 hrneček vlažné vody (200 ml, dle potřeby lze malinko přidat)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- cca 1 a 1/2 lžičky soli
- + libovolná zelenina a bylinky na ozdobu – např. pažitka, petrželka, rajčata, cibule, paprika, kukuřice aj.
Použité produkty