Raz dva navařeno...

Smetanová bylinková polévka bez lepku s vejcem

Jarní období vyzývá k tomu, abychom všední jídla oživili čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí do lehkých zeleninových polévek. Co když ale máte chuť na sytou smetanovou polévku, kterou můžete servírovat i jako hlavní jídlo? Vsaďte na tuto krémovou bylinkovou, která připomíná hustou kulajdu. Zahuštěná je bezlepkově. Praktickým trikem je Světlá bezlepková jíška, která zajistí nejen skvělou konzistenci, ale i šetří čas…

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamila.a.jidlo, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět. Nesmí zhnědnout. Přidejte malé kostičky brambor, krátce orestujte a zalijte vývarem. Ochuťte kořením a nechte 10 minut vařit.

Smetanu rozmíchejte do hladka s bezlepkovou moukou a vlijte do hrnce. Přidejte nasekané bylinky a vařte 5 minut nebo do změknutí brambor.

Mezitím uvařte vejce. Pěkně vypadá, když žloutek zůstane zářivý. 

Na závěr dolaďte hustotu polévky světlou bezlepkovou jíškou.

Každou porci na talíři ozdobte vejcem. Jednou z dalších možností je vejce na tvrdo nakrájet na kousky a vhodit rovnou do hrnce.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • 5 středních brambor
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 kelímek 30% smetany
  • 2 lžíce bezlepkové mouky - Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 2 lžíce na jemno nasekaných čerstvých bylinek (např. kopr, petrželka, pažitka)
  • na dochucení sůl, pepř, 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • na dohuštění Jíška světlá bez lepku Labeta
  • k podávání zastřené vejce nebo vejce uvařené na tvrdo