Smetanová bylinková polévka bez lepku s vejcem

Jarní období vyzývá k tomu, abychom všední jídla oživili čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí do lehkých zeleninových polévek. Co když ale máte chuť na sytou smetanovou polévku, kterou můžete servírovat i jako hlavní jídlo? Vsaďte na tuto krémovou bylinkovou, která připomíná hustou kulajdu. Zahuštěná je bezlepkově. Praktickým trikem je Světlá bezlepková jíška, která zajistí nejen skvělou konzistenci, ale i šetří čas…
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamila.a.jidlo, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět. Nesmí zhnědnout. Přidejte malé kostičky brambor, krátce orestujte a zalijte vývarem. Ochuťte kořením a nechte 10 minut vařit.
Smetanu rozmíchejte do hladka s bezlepkovou moukou a vlijte do hrnce. Přidejte nasekané bylinky a vařte 5 minut nebo do změknutí brambor.
Mezitím uvařte vejce. Pěkně vypadá, když žloutek zůstane zářivý.
Na závěr dolaďte hustotu polévky světlou bezlepkovou jíškou.
Každou porci na talíři ozdobte vejcem. Jednou z dalších možností je vejce na tvrdo nakrájet na kousky a vhodit rovnou do hrnce.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 1 větší cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla Ghí
- 5 středních brambor
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 kelímek 30% smetany
- 2 lžíce bezlepkové mouky - Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 2 lžíce na jemno nasekaných čerstvých bylinek (např. kopr, petrželka, pažitka)
- na dochucení sůl, pepř, 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- na dohuštění Jíška světlá bez lepku Labeta
- k podávání zastřené vejce nebo vejce uvařené na tvrdo
Použité produkty