Slepované stromečky z mandlové mouky

Vyzkoušejte jemné slepované stromečky z mandlové mouky – bez lepku a přitom plné lahodné chuti! Spojené domácím džemem a ozdobené přírodní zelenou polevou z matcha prášku a spiruliny přinesou na váš stůl zdravější verzi oblíbeného cukroví. Tyto stromečky jsou krásně křehké a díky netradiční polevě i krásně barevné. Přidejte si je do letošního vánočního repertoáru a potěšte své blízké něčím nevšedním.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a zapracujte rukama nebo pomocí robota. Pracujte rychle. Ke konci přidejte žloutek, který pomůže vše propojit a zvlhčit. Vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny v lednici nebo i přes noc.
Na pomoučené ploše vyválejte těsto silné max. 5 mm. Pomocí formičky vykrájejte tvary stromku. Kdyby to nešlo snadno, dejte těsto na chvíli zchladit, ztuhnout…
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut nebo do lehkého zezlátnutí. Nechte vychladnout.
Stromky slepujte domácím džemem a ozdobte zelenou polevou.
Náš tip
Pokud chcete co nejjednodušší řešení, jak se dostat k bezlepkovému těstu, ze kterého můžete vykrajovat stromečky, použijte jako základ produkt Linecké cukroví bez lepku. Velmi to šetří čas.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na 2 velké plechy
- 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 100 g mandlové mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 sáček Vanilkového třtinového cukru Druid
- 1/2 lžičky kůry z bio citrónu
Na polevu
- 100 g moučkového cukru
- cca 1 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky zeleného prášku (Hezky vypadá kombinace Matcha prášku Iswari a Spirulina prášku Iswari)
Na slepování
- domácí džem
Použité produkty