Slané sýrové sušenky bez lepku

Čeká vás grilování s přáteli, nebo jen rodinná oslava u vás doma? Nezapomeňte připravit univerzální chuťovky, které budete zobat mezitím, co budete připravovat další pochoutky. Bezlepkové slané sýrové sušenky jsou vysoce návykové, a proto nezapomeňte udělat alespoň dvě dávky.
Postup
Postup
Máslo necháme změknout, sýr nastrouháme a spolu s ostatními surovinami vypracujeme vláčné těsto, které necháme 2-3 hodiny odležet. Poté vyválíme plát silný 3-5 mm, který rozkrájíme na čtverce, obdélníky nebo vykrájíme různé tvary. Potřeme žloutkem rozmíchaným s troškou vody a posypeme mandlemi a hrubou solí. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C dozlatova.
Náš tip
• sušenky můžeme spolu se solí posypat a dochutit dalšími ingrediencemi. Např. kmínem, mákem, drcenými mandlemi nebo sezamovými semínky
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Na sušenky:
- 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 200 g tvrdého sýru
- 180 g másla
- 2 vejce
- 5-6 polévkových lžic bílého vína nebo vody
- 1 kávová lžička soli
- 1/4 lžičky bílého pepře
Na ozdobu:
- hrubá sůl + žloutek na potření
- dále podle chuti - drcené mandle, kmín, sezamová semínky, mák,...
Použité produkty