Raz dva navařeno...

Slané sýrové sušenky bez lepku

Čeká vás grilování s přáteli, nebo jen rodinná oslava u vás doma? Nezapomeňte připravit univerzální chuťovky, které budete zobat mezitím, co budete připravovat další pochoutky. Bezlepkové slané sýrové sušenky jsou vysoce návykové, a proto nezapomeňte udělat alespoň dvě dávky.

Postup

Postup

Máslo necháme změknout, sýr nastrouháme a spolu s ostatními surovinami vypracujeme vláčné těsto, které necháme 2-3 hodiny odležet. Poté vyválíme plát silný 3-5 mm, který rozkrájíme na čtverce, obdélníky nebo vykrájíme různé tvary. Potřeme žloutkem rozmíchaným s troškou vody a posypeme mandlemi a hrubou solí. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C dozlatova.

Náš tip

• sušenky můžeme spolu se solí posypat a dochutit dalšími ingrediencemi. Např. kmínem, mákem, drcenými mandlemi nebo sezamovými semínky

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na sušenky:

  • 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 200 g tvrdého sýru
  • 180 g másla
  • 2 vejce
  • 5-6 polévkových lžic bílého vína nebo vody
  • 1 kávová lžička soli
  • 1/4 lžičky bílého pepře

Na ozdobu: 

  • hrubá sůl + žloutek na potření
  • dále podle chuti - drcené mandle, kmín, sezamová semínky, mák,...

Použité produkty