Rybízové želé s rozmarýnem

Chcete si připravit skvělou domácí přílohu k sýrům nebo rybám? Vyzkoušejte rybízové želé s rozmarýnem. Lehce nakyslá chuť rybízu provoněná rozmarýnem vás jednoduše dostane...
S laskavým svolením @teaolivova, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn. Želé ochutnejte, je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou, proto nemusí být chuť jen sladká, ale jemná kyselinka je žádoucí. Pro lepší konzervaci můžete přidat půl lžíce kyseliny citrónové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí, a navíc podpoří i krásnou červenou barvu. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně.
Správnou konzistenci želé testujte “talířkovou metodou” jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalé. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.
Suroviny
Suroviny
- 700 g zralého červeného rybízu
- 500 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
- 1/2 polévkové lžíce Kyseliny citronové Labeta
- 4 snítky (větvičky) čerstvého rozmarýnu
Použité produkty