Pomazánka z kořenové zeleniny s macou
Maca je exotická kořenová zelenina, která se mele na prášek s vysokým obsahem živin. Ten je vhodné přidávat do jídel, které chceme nutričně obohatit. Maca prášek má příjemnou chuť, hodí se proto i do pomazánek. Základem této pomazánky je mrkev a celer, které jí dodají zeleninovou svěžest a strukturu. Pro zvýraznění sáhněte po koření s obsahem kurkumy. Tyto jednohubky budou na stole zářit nejen svými nutričními hodnotami, ale i barvou.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Mrkev i celer nastrouhejte najemno a krátce orestujte na pánvi na másle Ghí. Nechte vychladnout. Smíchejte v misce se žervé. Přidejte 2 lžičky maca prášku a ochuťte kořením a solí. Pro výraznější barvu dolaďte malým množstvím kurkumy, pro chuťový kontrast zase citronovou šťávou. Mažte na jednohubky a ozdobte lístkem petrželky či koriandru.
Náš tip
Pomazánku můžete servírovat i jinak. Přendejte ji do menší ozdobné misky a na talíři podávejte spolu se slanými krekry nebo domácími tyčinkami.
Maca prášek využijete i do sladkých receptů. Hodí se do výživných smoothie nebo ořechovo-datlových kuliček.
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Na 1 misku pomazánky
- 1 na jemno nastrouhaná střední mrkev
- silnější plátek celeru
- 100 g žervé
- 2 lžičky Maca prášku BIO Iswari
- 1 zarovnaná lžička žluté kořenící směsi (indické koření, nepálivé kari koření)
- 1 lžička přepuštěného másla Ghí
- na špičku lžičky kurkumy
- citronová šťáva na zakápnutí
- sůl
Použité produkty