Raz dva navařeno...

Pomazánka z kořenové zeleniny s macou

Maca je exotická kořenová zelenina, která se mele na prášek s vysokým obsahem živin. Ten je vhodné přidávat do jídel, které chceme nutričně obohatit. Maca prášek má příjemnou chuť, hodí se proto i do pomazánek. Základem této pomazánky je mrkev a celer, které jí dodají zeleninovou svěžest a strukturu. Pro zvýraznění sáhněte po koření s obsahem kurkumy. Tyto jednohubky budou na stole zářit nejen svými nutričními hodnotami, ale i barvou.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Mrkev i celer nastrouhejte najemno a krátce orestujte na pánvi na másle Ghí. Nechte vychladnout. Smíchejte v misce se žervé. Přidejte 2 lžičky maca prášku a ochuťte kořením a solí. Pro výraznější barvu dolaďte malým množstvím kurkumy, pro chuťový kontrast zase citronovou šťávou. Mažte na jednohubky a ozdobte lístkem petrželky či koriandru.

Náš tip

Pomazánku můžete servírovat i jinak. Přendejte ji do menší ozdobné misky a na talíři podávejte spolu se slanými krekry nebo domácími tyčinkami. 

Maca prášek využijete i do sladkých receptů. Hodí se do výživných smoothie nebo ořechovo-datlových kuliček. 

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 1 misku pomazánky

  • 1 na jemno nastrouhaná střední mrkev
  • silnější plátek celeru
  • 100 g žervé
  • 2 lžičky Maca prášku BIO Iswari
  • 1 zarovnaná lžička žluté kořenící směsi (indické koření, nepálivé kari koření)
  • 1 lžička přepuštěného másla Ghí
  • na špičku lžičky kurkumy
  • citronová šťáva na zakápnutí
  • sůl