Raz dva navařeno...

Pohankový skořicový dort se slaným karamelem

Chystáte bezlepkovou oslavu a chcete upéct opravdu luxusní dort? Kombinace skořicového korpusu, tvarohového krému a slaného karamelu vás i oslavence prostě dostane!
S laskavým svolením Andrey Králové aka @BEZLEPKOV Slečny Mlsné, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Nejdřív upečeme korpus k dortu. Bílky vyšlehejte se solí do bílé pěny, přidejte cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte v misce s olejem a teplou vodou. V druhé míse smíchejte zbylé sypké suroviny. Do bílkového sněhu metličkou zašlehejte žloutkovou směs a poté opatrně zapracujte sypké suroviny. Těsto přendejte do dortové formy a pečte na horkovzduch na 165 °C 25 minut.

Mezitím si připravte slaný karamel: do hrnce vložte cukr a vodu, na plotně nechte cukr zkaramelizovat, dejte stranou a rozpusťte v karamelu máslo. Hrnec dejte zpět na plotnu a na nízkém stupni pomalu zamíchávejte do směsi smetanu, nakonec přidejte sůl a nechte vychladnout.

A také umíchejte krém: v míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem. Zapracujte cream cheese a vyšlehanou smetanu.

Vychladlý korpus rozkrojte podélně na dvě půlky. Naplňte ½ krému, na který rozložte sekané vlašské ořechy a polijte slaným karamelem. Zbytek krému použijte na obmazání dortu a ozdobte slaným karamelem, ovocem a sekanými ořechy.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Suroviny na dort o průměru 20 cm

Těsto

Slaný karamel

  • 50 g krupicového cukru + 1 lžíce vody
  • 20 g másla
  • 35 ml 33% smetany
  • ¼ lžičky soli

Krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g cream cheese
  • ½ balení 33% smetany
  • moučkový cukr podle chuti (cca 80 g)
  •  
  • Ovoce a vlašské ořechy na ozdobení dortu