Pohankový skořicový dort se slaným karamelem
Chystáte bezlepkovou oslavu a chcete upéct opravdu luxusní dort? Kombinace skořicového korpusu, tvarohového krému a slaného karamelu vás i oslavence prostě dostane!
S laskavým svolením Andrey Králové aka @BEZLEPKOV Slečny Mlsné, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Nejdřív upečeme korpus k dortu. Bílky vyšlehejte se solí do bílé pěny, přidejte cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte v misce s olejem a teplou vodou. V druhé míse smíchejte zbylé sypké suroviny. Do bílkového sněhu metličkou zašlehejte žloutkovou směs a poté opatrně zapracujte sypké suroviny. Těsto přendejte do dortové formy a pečte na horkovzduch na 165 °C 25 minut.
Mezitím si připravte slaný karamel: do hrnce vložte cukr a vodu, na plotně nechte cukr zkaramelizovat, dejte stranou a rozpusťte v karamelu máslo. Hrnec dejte zpět na plotnu a na nízkém stupni pomalu zamíchávejte do směsi smetanu, nakonec přidejte sůl a nechte vychladnout.
A také umíchejte krém: v míse smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem. Zapracujte cream cheese a vyšlehanou smetanu.
Vychladlý korpus rozkrojte podélně na dvě půlky. Naplňte ½ krému, na který rozložte sekané vlašské ořechy a polijte slaným karamelem. Zbytek krému použijte na obmazání dortu a ozdobte slaným karamelem, ovocem a sekanými ořechy.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Suroviny na dort o průměru 20 cm
Těsto
- 4 vejce
- 80 g cukru krupice
- 125 g Pohankové mouky hladké Labeta
- 40 g Pudingu s vanilkovou příchutí bez lepku Labeta
- 1 Skořicový cukr Labeta
- 1 lžička Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce teplé vody
- špetka soli
Slaný karamel
- 50 g krupicového cukru + 1 lžíce vody
- 20 g másla
- 35 ml 33% smetany
- ¼ lžičky soli
Krém
- 500 g tučného tvarohu
- 250 g cream cheese
- ½ balení 33% smetany
- moučkový cukr podle chuti (cca 80 g)
- Ovoce a vlašské ořechy na ozdobení dortu
Použité produkty