Pohankovo-ořechové lívance
Lívance jsou oblíbeným pokrmem mnoha generací, ale co kdybychom klasickému receptu dali moderní, zdravější nádech? Pohankovo-ořechové lívance jsou nejen chuťově vynikající, ale také nabízejí řadu nutričních výhod. Pohanka je známá svým vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, což z ní dělá ideální základ pro zdravé lívance. Kromě toho je pohanka bezlepková, takže se jedná o skvělou alternativu pro ty, kdo mají citlivost na lepek nebo celiakii.
S laskavým svolením @glutenfree_denisa, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem. Ručním mixérem ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do žluté pěny. K vaječné pěně přimíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, nasekané ořechy a jako poslední kypřicí prášek.
Lívance smažte na rozpálené pánvi z obou stran do zlatova. Zbytek zakysané smetany můžete smíchat s trochou čekankového sirupu a servírovat jako sladký dip s lívanci.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- 65 g Pohankové mouky hladké Labeta
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce zakysané smetany
- 20 g rozpuštěného másla
- ½ lžičky Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- špetka soli
Použité produkty