Raz dva navařeno...

Podzimní dort bez lepku

Nechte se inspirovat od Bezlepkov.eu a udělejte rádost své rodině vynikajícím dortem. Pokud někdo z vás nemůže lepek, rozhodně vyzkoušejte náš bezlepkový podzimní dort. Kombinaci hrušek, slaného karamelu a lahodného krému zkrátka a jednoduše nikdo neodolá. Díky našim surovinám jej vykouzlíte raz dva, a proto se do něj může pustit opravdu kdokoli. Jediným rizikem je, že jakmile jej ochutnáte, budete jej připravovat stále dokola :-) 

Postup

Postup

Korpus

Troubu předehřejeme na 150 °C. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme asi do poloviny výšky máslem.

Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. V jedné míse promícháme univerzální směs, vlašské ořechy a prášek do pečiva.

V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Zašleháme k nim olej a vlažnou vodu. Dále zapracujeme směs Univerzální směsi, ořechů a kypřicího prášku z první mísy. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm, zarovnáme a pečeme asi 30 minut. propečení otestujeme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Pošírované hrušky a sirup:

V hrnci smícháme bílé víno, vodu, cukr a koření a přivedeme k varu. Mezi tím oloupeme hrušky a vložíme je do hrnce. Necháme lehce probublávat do změknutí, cca 10–15 minut, podle tvrdosti hrušek. Jakmile budou hrušky měkké, odstavíme hrnec z plotny a necháme hrušky v tekutině vychladnout. Vychladlé hrušky a koření vyndáme z hrnce a tekutinu, která v hrnci zbyla, zredukujeme. Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná voda a nevznikne sirup. Ten necháme vychladnout.

Krém

Máslo a mascarpone vyndáme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme do pěny v robotu nebo ručním mixerem (asi 10 minut). Pak po částech zašleháváme mascarpone. Nakonec vmícháme moučkový cukr a vanilku.

Slaný karamel

Smícháme cukr s vodou a vlijeme na středně rozpálenou pánev. Čekáme, až cukr zhnědne. Chvíli to trvá, ale jakmile cukr začne měnit barvu, pečlivě hlídáme, aby se nespálil. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme k němu na kousky nakrájené máslo, hrnec odstávíme z plotýnky a máslo do karamelu zamícháme. Hrnec vrátíme zpátky na plotýnku, malým pramínkem přiléváme smetanu a mícháme. Přidáme sůl, chvíli necháme probublat a pak dáme stranou, aby karamel trochu vychladl.

Dokončení dortu​

Korpus podélně rozřízneme na tři stejně silné části. Spodní část polijeme sirupem z pošírování, navrstvíme část krému a cukrářskou špachtlí srovnáme do roviny. Na krém položíme prostřední část korpusu, nalijeme na něj sirup a rozetřeme další část krému. Nahoru položíme poslední, vrchní část korpusu. Na vršek i strany dortu rozetřeme a pomocí cukrářské karty uhladíme další část krému. Dáme na pár minut ztuhnout do lednice a poté kartou znovu naneseme a uhladíme krém. Tento postup opakujeme, dokud nebude dortu pokrytý krémem podle našich představ.  Dort dáme vychladit do lednice.

​Vlažným karamelem polijeme povrch dortu a dáme znovu vychladit do ledničky.

Spodní část hrušek seřízneme, aby na dortu dobře seděly. Umístíme na vršek dortu a dozdobíme skořicí, badyánem a posypeme vlašskými ořechy.

Náš tip

korpus, hrušky a sirup můžeme připravit den předem

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Korpus: 

Pošírované hrušky a sirup: 

  • 3 hrušky
  • 300 ml bílého suchého vína
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 celé tyčinky skořice

Slaný karamel: 

  • 100 g cukru
  • 20 ml vody
  • 60 ml 33% smetany
  • 45 g másla
  • ½ lžičky soli

Krém: 

  • 150 g másla
  • 500 g mascarpone
  • 5 lžic moučkového cukru
  • špetka vanilky