Raz dva navařeno...

Pikantní pomerančová marmeláda se zázvorem

Svět se dělí na milovníky zázvoru a jeho odpůrce. Patříte-li mezi první jmenované, nenechte si v sezóně šťavnatých pomerančů uniknout recept na sladkou marmeládu z pomerančové šťávy, které zázvor dodal pikantní tečku. A to nejlepší? Marmeládu můžete nejen posnídat s pečivem nebo palačinkami, ale vytvoříte z ní i horký nápoj, který vás v zimním období zahřeje.

Postup

Postup

Omyté pomeranče přepůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Očištěný zázvor nastrouháme najemno, případné smotky vláken, které při strouhání vznikly, odebereme. Pomerančovou šťávu a nastrouhaný zázvor smícháme s želírovacím cukrem 2:1, důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžete přidat trochu citronové šťávy, která marmeládu dochutí a také podpoří želírovací proces - marmeláda tak bude mít tužší konzistenci. Hotovou marmeládou plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy:

• množství zázvoru můžete upravit podle vlastní chuti

• nenechte se strhnout panikou, že marmeláda je moc řídká-dříve, než přidáte citronovou šťávu, aby byla marmeláda tužší, naberte trochu horkého džemu na čistou lžičku a nechte zchladnout. Zjistíte tak, jaká bude skutečná konzistence po zchladnutí.

•  2-3 lžičky marmelády zalijte vroucí vodou a vychutnejte si sladký pomerančovo-zázvorový čaj

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • Želírovací cukr 2:1 Labeta
  • cca 1250 g pomerančů (tj. asi 625 ml pomerančové šťávy, odpovídá asi 5 velkým pomerančům)
  • 30 g čerstvého očištěného zázvoru
  • citron