Palačinkový dort bez lepku
Palačinky nikdy neomrzí! Chcete-li ovšem vyzkoušet něco nového a neokoukaného, vyzkoušejte dokonalý palačinkový dort od Bezlepkové margottky. A pokud je váš nepřítel lepek, tak právě pro vás je naše bezlepková varianta palačinkového dortu. Předem vás ale varujeme, vyzkoušíte-li palačinkový dort s jedním ze skvělých a na jazyku se rozplývajících krémů, už nikdy vám nebudou stačit obyčejné palačinky s marmeládou.
Postup
Postup
Těsto:
Všechny ingredience dáme do mísy a mixujeme ponorným mixérem do hladké hmoty bez hrudek (cca 3 min). Těsto necháme 10 minut odpočinout. Promícháme a lijeme naběračkou na rozpálenou pánev zlehka potřenou olivovým olejem vhodným k tepelným úpravám a smažíme z obou stran dozlatova. Na pánev o průměru 22 cm lijeme dvě běžné naběračky těsta. Protože z palačinek budeme dělat dort, je potřeba, aby byly palačinky o něco silnější než obvykle. Usmažené a bychladlé palačinky klademe jednu na druhou a jednotlivé vrstvy promazáváme vybraným krémem, nebo marmeládou. Hotový dort necháme odpočinout v chladu alespoň půl hodiny.
Tipy na krémy:
Pudingový krém:
Dáme si zvolna vařit 300 ml mléka do kastrůlku. Ve zbylých 200 ml mléka rozpustíme Xylitol a vidličkou v něm rozmícháme dva pudingy. Připravíme si Heru, kterou nakrájíme na kostičky. Když se nám mléko začne vařit, přidáme do něj zbylé mléko s rozmíchaným a oslazeným pudingem a za stálého míchaní necháme zhoustnout, trvá to cca 2 minuty. Po té odstavíme z plotny a do vzniklého pudingu vmícháme Heru, tak aby se vše spojilo v hladkou kompaktní hmotu.
Vanilkový krém:
Dáme si zvolna vařit 300 ml mléka do kastrůlku. Ve zbylých 200 ml mléka rozpustíme Xylitol a vidličkou v něm rozmícháme 1 puding a špetku vanilky z lusku. Ze smetany ušleháme šlehačku a do vychladlého pudingu jí postupně zašleháváme elektrickým šlehačem.
Kakaový krém:
Tvaroh vložíme do vyšší nádoby, přidáme dvě lžíce smetany, sladidlo a kakao a umixujeme metličkovým šlehačem do hladkého krému.
Recept pro nás vytvořila a odzkoušela blogerka Bezlepková Margottka. Děkujeme!
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Na těsto:
- 1 balení Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 1 hrnek pohankové mouky, 2 vejce
- 2 lžíce mletého Xylitolu nebo jiného sladidla dle vlastní chuti
- 2 lžíce proteinu bez lepku a laktózy (lze nahradit jedním hrnkem mléka bez laktózy, pokud použijeme mléko, dáme o jeden hrnek vody méně)
- 5 hrnků vody
- 1 Kypřicí prášek bez lepku Labeta
Na pudingový krém:
- 2 Pudingy s vanilkovou příchutí bez lepku Labeta
- 1/3 Hery bez laktózy
- 2 lžíce mletého Xylitolu nebo oblíbeného sladidla
- ½ litru mléka bez laktózy
Na vanilkový krém:
- 1 hrnek mléka bez laktózy nebo rostlinného mléka
- 3 lžíce mletého Xylitolu
- 60 ml smetany ke šlehání bez laktózy
- na špičku nože vanilkový lusk
- 1 Puding s vanilkovou příchutí bez lepku Labeta
Na kakaový krém:
- 2 lžíce kakaa nebo jedna lžíce karobu
- 2 lžíce čekankového sirupu nebo jeden zralý banán
- 2 tvarohy bez laktózy
- 2 lžíce smetany ke šlehání bez laktózy
hrnek = 300 ml; lžíce i lžička vždy vrchovaté
Použité produkty