Raz dva navařeno...

Palačinkový dort bez lepku

Palačinky nikdy neomrzí! Chcete-li ovšem vyzkoušet něco nového a neokoukaného, vyzkoušejte dokonalý palačinkový dort od Bezlepkové margottky. A pokud je váš nepřítel lepek, tak právě pro vás je naše bezlepková varianta palačinkového dortu. Předem vás ale varujeme, vyzkoušíte-li palačinkový dort s jedním ze skvělých a na jazyku se rozplývajících krémů, už nikdy vám nebudou stačit obyčejné palačinky s marmeládou.

Postup

Postup

Těsto: 

Všechny ingredience dáme do mísy a mixujeme ponorným mixérem do hladké hmoty bez hrudek (cca 3 min). Těsto necháme 10 minut odpočinout. Promícháme a lijeme naběračkou na rozpálenou pánev zlehka potřenou olivovým olejem vhodným k tepelným úpravám a smažíme z obou stran dozlatova. Na pánev o průměru 22 cm lijeme dvě běžné naběračky těsta. Protože z palačinek budeme dělat dort, je potřeba, aby byly palačinky o něco silnější než obvykle. Usmažené a bychladlé palačinky klademe jednu na druhou a jednotlivé vrstvy promazáváme vybraným krémem, nebo marmeládou. Hotový dort necháme odpočinout v chladu alespoň půl hodiny.

Tipy na krémy:

 Pudingový krém:

 Dáme si zvolna vařit 300 ml mléka do kastrůlku. Ve zbylých 200 ml mléka rozpustíme Xylitol a vidličkou v něm rozmícháme dva pudingy. Připravíme si Heru, kterou nakrájíme na kostičky. Když se nám mléko začne vařit, přidáme do něj zbylé mléko s rozmíchaným a oslazeným pudingem a za stálého míchaní necháme zhoustnout, trvá to cca 2 minuty. Po té odstavíme z plotny a do vzniklého pudingu vmícháme Heru, tak aby se vše spojilo v hladkou kompaktní hmotu.

Vanilkový krém:

Dáme si zvolna vařit 300 ml mléka do kastrůlku. Ve zbylých 200 ml mléka rozpustíme Xylitol a vidličkou v něm rozmícháme 1 puding a špetku vanilky z lusku. Ze smetany ušleháme šlehačku a do vychladlého pudingu jí postupně zašleháváme elektrickým šlehačem.

Kakaový krém:

Tvaroh vložíme do vyšší nádoby, přidáme dvě lžíce smetany, sladidlo a kakao a umixujeme metličkovým šlehačem do hladkého krému.

Recept pro nás vytvořila a odzkoušela blogerka Bezlepková Margottka. Děkujeme!

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na těsto:

Na pudingový krém: 

Na vanilkový krém:

Na kakaový krém:

  • 2 lžíce kakaa nebo jedna lžíce karobu
  • 2 lžíce čekankového sirupu nebo jeden zralý banán
  • 2 tvarohy bez laktózy
  • 2 lžíce smetany ke šlehání bez laktózy

hrnek = 300 ml; lžíce i lžička vždy vrchovaté