Raz dva navařeno...

Nakládaná řepa

Úžasná pomazánka, lahodné rizoto, nebo skvělý zeleninový salát - to vše si připravíte z doma naložené červené řepy. Malou řepu můžete zavařit celou, větší nakrájet na plátky, kostičky nebo nudličky. V každém případě nešetřete křenem ani fenyklem!

S laskavým svolením Lenky Dostálové aka @Lenkalives, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Nálev je dobré uvařit několik dnů předem, aby se proležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním.

Omytou řepu vaříme vcelku i se slupkou 5 minut a ještě teplou oloupeme a nakrájíme. Na dno každé sklenice dáme kousek křenu, a naplníme je řepou. Zaléváme studeným nálevem. Víčka i hrdla vydesinfikujeme a uzavřeme. Řepu zavařujeme alespoň 15 minut na 82 stupňů. 

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 kg červené řepy
  • 2 lžíce Lako Labeta
  • 100 g cukru
  • 0,5l octa
  • 0,5l vody
  • 2 lžíce fenyklu
  • pepř (cca 10 kuliček)
  • nové koření (cca 5 kuliček)
  • křen