Raz dva navařeno...

Nadýchaný domácí chléb bez lepku

Máte chuť na domácí chléb a chcete nebo musíte jíst pečivo bez lepku? Upečte si tento skvělý nadýchaný bezlepkový chlebík, který si vychutnáte nejen na snídani...

S laskavým svolením Aničky Volfové @anicka_volf, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Jak na pečení v domácí pekárně

Nejdříve si uděláme kvásek ze 100 - 150 ml vody, cukru a droždí. 

Poté do jiné misky nalijeme 400 ml vody a nasypeme psyllium. To necháme odležet tak dlouho, aby dostatečně nasáklo vodu (alespoň na 10 minut). Do nasáklého psyllia s vodou přidáme ostatní ingredience a dáme do pekárny na program "bez lepku" s hnětením, kynutím a pečením (kynutí s hnětením trvá 1 hodinu a samotné pečení také cca 1 hodinu). Záleží však na vaší pekárně, jak dlouhé programy nabízí. V průběhu pečení chléb alespoň 2x postříkáme vodou, aby horní kůrka nebyla moc tvrdá.

Hotový chléb pak necháme vychladnout na mřížce a máme hotovo.

Jak na pečení v troubě

Nejdříve si uděláme kvásek ze 100 - 150 ml vody, cukru a droždí.

Poté do jiné misky nalijeme 400 ml vody a nasypeme psyllium. To necháme odležet tak dlouho, aby dostatečně nasáklo vodu (alespoň na 10 minut). Do nasáklého psyllia s vodou přidáme ostatní ingredience a uhněteme těsto. To bude dost lepkavé, tak se nelekněte. Těsto přesuneme do libovolné formy na chleba a dáme kynout do trouby na 40 minut (teplotu nastavte maximálně na 50 °C).

Po vykynutí teplotu zvýšíme na 230 °C a začneme péct. Po deseti minutách snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut, než se chléb upeče. V průběhu pečení alespoň 2x postříkáme vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá.

Hotový chléb pak necháme vychladnout na mřížce a máme hotovo.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny