Raz dva navařeno...

Meruňkový džem s rozmarýnem

Meruňkový džem patří mezi nejoblíbenější. Zkuste si zaexperimentovat a osvěžte ho vůní rozmarýnu. Chutná a voní skvěle, že?

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché. Z uvedeného množství připravíte cca 3 sklenky o objemu 300 ml.

Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citronu. Pro lepší odšťavení je dobré citron trochu dlaní rozválet, zvláště pokud má tvrdší slupku. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citronovou, a ještě pár minut povařte.

Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte, až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny