Raz dva navařeno...

Loupáky

Upečte si domácí voňavé loupáky, které se vám rozpustí na jazyku. Jsou jednoduché a ty kupované se jim ani zdaleka nevyrovnají. Určitě je vyzkoušejte.

S laskavým svolením Martiny Rychterové @sumavskaholka, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Do mísy přidáme hladkou mouku, teplé mléko, cukr a připravíme si důlek do kterého nasypeme celý sáček sušeného droždí Labeta. Kvásek necháme vzejít na teplém místě cca 30
minut.

Poté do těsta přidáme změklé máslo, sůl a vejce. V kuchyňském robotu nebo ručně vypracujeme hladké, pružné těsto. Těsto dáme přikryté kynout na teplé místo na hodinu až dvě,
dokud nezdvojnásobí svou velikost.

Následně těsto vyválíme na pomoučněném vále a rozdělíme na trojúhelníčky. Trojúhelníčky zamotáme do tvaru loupáku a necháme na plechu dokynout dalších 30-50 minut.

Předehřejeme si troubu na 220 stupňů, loupáčky pomažeme vyšlehaným žloutkem, posypeme mákem a pečeme 13-15 minut. Loupáčky kontrolujte v průběhu pečení. Podáváme s oblíbenou domácí marmeládou a horkým kakaem.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml teplého mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 5 g soli
  • 7g sušeného droždí Labeta
  • 1 šťastné vejce
  • + 1 vyšlehaný žloutek na potření
  • mák na posypání