Raz dva navařeno...

Hruškový džem se zázvorem a medem

Urodilo se vám letos více hrušek, než jste čekali? Jestliže jste už přecpaní hruškovými koláči a pečenými hruškami, máme pro vás tip na vitamíny nabitý hruškový džem se štiplavým zázvorem a sladkým medem. 

Postup

Postup

Očištěné hrušky bez jádřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr. 2:1 Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.

Horkou marmeládou plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. 

Naše tipy

 Do méně sladkých hrušek doporučujeme Želírovací cukr 2:1, máte-li však hrušky hodně zralé a sladké, bude se lépe hodit Želírovací cukr 4:1.

Dochucující suroviny jako zázvor nebo citronová šťáva nemusí být v receptu uvedené v takovém množství, které odpovídá vašemu vytříbenému jazýčku. Nebojte se proto během vaření džemu ochutnávat a experimentovat s jejich množstvím.

• Pokud stále tápete, který pomocník je nejvhodnější pro zavaření vašeho džemu či marmelády, podívejte se na jednoduchý návod JAK VYBRAT ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDEK

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Varianta s Želírovacím cukrem 2:1

  • 1 kg hrušek
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších)
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta (pro méně sladké hrušky)

Varianta s Želírovacím cukrem 4:1

  • 1 kg hrušek
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších)
  •  Želírovací cukr 4:1 Labeta (pro zralé sladké hrušky)