Raz dva navařeno...

Dýňová hořčice

Dýňová sezóna přímo láká připravit si z dýně co nejvíce dobrot. Už jste určitě vyzkoušeli polévku, nebo dýňový koláč. Pojďte teď ochutnat dýňovou hořčici. Báječně doplní chuť masa nebo sýrů.

S laskavým svolením Denisy Váchové @denik_z_domaci_kuchyne, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Dýni oloupejte, pokrájejte na menší kostičky a orestujte na ghí nebo oleji. Když začne zlehka sklovatět, přidejte ostatní ingredience včetně hořčičného semínka předem namočeného na 12 h do vody (dříve se pak uvaří). Vodu, ve které se semínko máčelo slijte a nepoužívejte, jinak by byla hořčice řídká. Vše společně povařte zhruba 15–20 minut a potom ve velkém mixéru rozmixujte (lze i tyčovým mixérem, jen to trvá déle). Pokud se semínka nerozmixují, ještě směs chvíli povařte a pak to zkuste znova mixovat.

Když jste spokojeni se strukturou hořčice, plňte ještě horkou směs do čistých vyvařených sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru (postavte sklenici na víčko). Druhý den hořčici ještě zavařte na 85 °C po dobu 35 minut.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 2 kg oloupané dýně bez semínek (jakékoli, maxi nebo Hokkaido)
  • 300 g Hořčičného semínka Labeta (předem na 12 h namočeného ve vodě)
  • 3 lžíce soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru (dle chuti – nemusí být!)
  • 1 lžíce kurkumy (pro barvu, jinak by nebyla hořčice žlutá)
  • 2 lžíce ghí či oleje 
  • česnek a chilli dle chuti