Raz dva navařeno...

Domácí bezlepkový drobený dort

Tento zákusek či dortík, známe snad všichni. Je to oblíbený svěží dezert, který se hodí na sváteční stůl nebo jen tak k nedělnímu kafíčku. Je velice jednoduchý a jakou nadělá parádu, navíc nemusí být jen banánový, ale lze použít jakékoliv sezónní ovoce a hned máte několik variant dezertu.

S laskavým svolením Denisy z deniku_z_domaci_kuchyne, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Nejdříve si rozdělíme vajíčka na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme do husté pěny (ta vytvoří piškotový vzhled a nadýchanost), poté přidáme kakao, mléko a bezlepkovou univerzální směs a spojíme v těsto. Poté vyšleháme bílky s trochou soli do pevného sněhu a postupně přidáme k připravené směsi. Těsto dáme do kulaté formy o průměru cca o 22 cm, vyložené pečícím papírem a pečeme korpus na 180 °C zhruba 10-15 minut. Zkusíme špejlí, zda je korpus všude propečený, těsto by se nemělo lepit na špejli.

Korpus necháme zcela vychladnout a v mezičase si připravíme krém. Nejdříve si studenou šlehačku předšleháme s cukrem. Šleháme jen chvilku, a když začne šlehačka houstnout, přidáme k ní ostatní suroviny a společně šleháme, dokud nevznikne krásný nadýchaný krém. Dáme chladit do lednice a můžeme si připravit ovoce.

Poté už jen vychladlý korpus vydlabeme (nožem si naznačíme hranici kolem dokola a poté lžící vydlabeme prostředek dortu. Vydlabané těsto si dáváme na stranu do misky, ve které ho pak rozdrobíme na „hlínu“. Při vydlabávání dáváme pozor, aby dno dortu zůstalo silnější, aby udrželo ovoce a krém. Poté vydlabaný korpus pomažeme lžící džemu, klademe ovoce nakrájené na kousky a na ovoce natřeme první vrstvu krému. Můžeme dát ještě jednu vrstvu ovoce, čokolády dle chuti a poté zbytek krému tak, abychom formovali kopeček. Poté už jen stačí rozdrobený korpus nasypat na vrch dortíku, lehce umáčknout, aby pěkně držel a dosypat zbytek „hlíny“ a hotový krtinec nechat zachladit alespoň 2 hodiny v lednici.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Korpus:

Krém:

  • 250 ml smetany (čím vyšší procento tuku, tím lépe bude krém držet – nejméně však 33 %)
  • 250 g tvarohu
  • 250 g créme fraiche
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr dle chuti (možno použít též březový nebo klasický cukr, aby krém byl sněhově bílý)
  • + kyselejší džem (např. meruňkový)
  • + ovoce (banán, borůvky, jahody, maliny)