Čokoládová bábovka s rumem a kávou bez lepku
Na této úžasné čokoládové bábovce doladěné rumem a kávou si pochutnáte nejen po nedělním obědě. Je tak lahodná, že si jí budete péct mnohem častěji.
S laskavým svolením Zdeňky Mazúrové @lisci_mlsani, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Formu na bábovku vytřeme tukem a vysypeme bezlepkovou moukou. Přebytečnou mouku vyklepneme. Troubu rozehřejeme na 170 °C.
Máslo a čokoládu dáme do kastrůlku a necháme rozpustit ve vodní lázni a necháme bokem. Připravíme silnou kávu.
Do robotové mísy dáme cukr, mouku a kypřicí prášek do pečiva. Vejce rozšleháme v mléce. Do robotové mísy k cukru a mouce nalijeme všechny ostatní suroviny – rozpuštěnou čokoládu s máslem, rozšlehané vejce s mlékem, kávu a rum. Vše necháme důkladně rozšlehat. Nalejeme do formy a pečeme asi 50 minut.
Během pečení kontrolujeme. Pokud je povrch upečený, ale uvnitř je těsto ještě tekuté, přikryjeme alobalem. Zkusíme test špejlí (zapíchneme ji do bábovky a po vytažení by měla být suchá. Může být trochu od čokolády, ale těsto by mělo být pevné).
Bábovku vyklopíme, necháme zchladnout a podáváme s ušlehanou šlehačkou.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 200 g másla
- 200 g vysokoprocentní tmavé čokolády
- 150 ml mléka
- 50 ml rumu (tuzemáku)
- 50 ml silné kávy
- 4 vejce
- 180 g cukru krupice
- 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- ½ sáčku Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
Použité produkty