Citronová chia marmeláda
Máte rádi neobvyklé chutě? A co něco exotického s pořádnou dávkou živin? Citronová chia marmeláda navíc nádherně voní! Chcete překvapit vaši rodinu originální marmeládou? Připravte si společně s námi tuto chuťovku. Nebojte se dlouhého vaření, citronová marmeláda je hotová raz dva. A pokud by vám náhodou jedna sklenička zbyla, uvidíte, že potěší i coby dárek pro vaše přátele.
Postup
Postup
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek, pecek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Naše tipy
• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne džem s kousky ovoce.
• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako u každého džemu k tuhnutí přispěje také zchladnutí.
Vytisknout recept
Suroviny
Suroviny
Varianta s Třtinovým želírovacím cukrem 4:1
- 750 g citronů (oloupaných, bez pecek a blanek)
- 3 lžičky citronové kůry
- Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
- 1,5 lžičky chia semínek
Varianta s JamFix 1:1
- 750 g citronů (oloupaných, bez pecek a blanek)
- 3 lžičky citronové kůry
- JamFix 1:1
- 1 kg cukru
- 1,5 lžičky chia semínek
Použité produkty