Borůvkovo-levandulový sirup

Borůvky jsou právem označovány za superpotravinu, která navíc skvěle chutná. Když se ovšem ještě spojí s naprosto podmanivou vůní levandule, je o dokonalost postaráno. Kdo jednou ochutná, už nebude chtít nic jiného. Řeč je o borůvkovo-levandulovém sirupu. A recept? Tady jej máte…Nechte se inspirovat od lenkalives.
Postup
Postup
Den předem prosypeme borůvky BIO třtinovým želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti. Svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Suroviny
Suroviny
- 0,5 l borůvek
- 300 g BIO třtinového želírovacího cukru
- 0,5 lžičky Kyseliny citronové
- pár stonků levandule
- půlka citronu
- případně voda na doředění
Použité produkty