Raz dva navařeno...

Borůvkové řezy bez lepku a bez barviv

Dezert, který bude lahodit nejen vašemu oku! Navíc těsto z tohoto receptu má univerzální použití. Připravíte z něj korpus na dort nebo skvělý ovocný koláč s drobenkou.

S laskavým svolením Gabriely Šeršeňové @glutenfree_sky, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a mléko a krátce prošleháme. Ve druhé misce promícháme všechny mouky s práškem do pečiva, nasypeme k ostatním ingrediencím a řádně promícháme. Nakonec můžeme přidat jablka. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C (tento recept na plechu o rozměrech 42 x 33 cm).

Borůvky povaříme do změknutí, pak je rozmixujeme do hladka a přes jemné sítko je přecedíme zpátky do hrnce / na pánev, abychom se zbavili kousků. Necháme je povařit tak dlouho, až vznikne hustý gel. Rozvar necháme zchladit v lednici. Na závěr vyšleháme tvaroh a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené. Krém naneseme na vychladlé těsto a necháme v lednici pořádně uležet.

Těsto na tento dezert můžete před pečením klidně posypat ovocem (popř. i drobenkou), nebo ho můžete využít jako dortový korpus (v tomto případě je lepší vynechat jablka a přisladit). Recept na těsto je úmyslně méně sladký, protože je myšleno i na sladké krémy.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na těsto

Na borůvkový krém

  • 500 g mražených borůvek
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 400 ml smetany 33 %