Borůvkové řezy bez lepku a bez barviv
Dezert, který bude lahodit nejen vašemu oku! Navíc těsto z tohoto receptu má univerzální použití. Připravíte z něj korpus na dort nebo skvělý ovocný koláč s drobenkou.
S laskavým svolením Gabriely Šeršeňové @glutenfree_sky, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a mléko a krátce prošleháme. Ve druhé misce promícháme všechny mouky s práškem do pečiva, nasypeme k ostatním ingrediencím a řádně promícháme. Nakonec můžeme přidat jablka. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C (tento recept na plechu o rozměrech 42 x 33 cm).
Borůvky povaříme do změknutí, pak je rozmixujeme do hladka a přes jemné sítko je přecedíme zpátky do hrnce / na pánev, abychom se zbavili kousků. Necháme je povařit tak dlouho, až vznikne hustý gel. Rozvar necháme zchladit v lednici. Na závěr vyšleháme tvaroh a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené. Krém naneseme na vychladlé těsto a necháme v lednici pořádně uležet.
Těsto na tento dezert můžete před pečením klidně posypat ovocem (popř. i drobenkou), nebo ho můžete využít jako dortový korpus (v tomto případě je lepší vynechat jablka a přisladit). Recept na těsto je úmyslně méně sladký, protože je myšleno i na sladké krémy.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na těsto
- 150 g Jáhlové mouky Labeta
- 150 g Pohankové mouky Labeta
- 200 g Rýžové mouky Labeta
- 2 vejce
- 200 g kokosového cukru / krupicového
- 100 ml kokosového oleje
- 400 ml plnotučného mléka (nebo rostlinné náhražky)
- 1 sáček Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
- 120 - 150 g očištěných a nastrouhaných jablek
Na borůvkový krém
- 500 g mražených borůvek
- 200 g moučkového cukru
- 500 g plnotučného tvarohu
- 400 ml smetany 33 %
Použité produkty