Bezlepkový velikonoční beránek

Tento Beránek svou chutí připomíná klasické piškotové těsto. Je úžasně vláčný, kyprý a lehounký zároveň. Od klasického naprosto k nerozeznání. Pohrajte si s polevou či mramorováním uvnitř beránka. Tento recept Vám přinášíme s laskavým svolením Denisy Váchové @denik_z_domaci_kuchyne, která recept vymyslela, upekla, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Celá vejce našleháme do pěny s vanilkovým extraktem a cukrem, čím více našleháte vajíčka s cukrem, tím bude mít beránek nadýchanější piškotovou konzistenci. Poté do pěny přidáme tvaroh, který opět zašleháme. Postupně přidáme mléko a ostatní suroviny a vymícháme krásné těsto.
Těsto nalijeme do formy předem vymazané máslem a vysypané mandlovou moukou (aby šel beránek snadno vyklopit).
Pečeme v předem předehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 až 60 minutek (záleží na troubě). Určitě doporučuji péct delší dobu na méně stupňů, aby se beránek krásně a rovnoměrně propekl. Zkusíme špejlovým testem, zda je beránek propečený a poté ho necháme 5 minut stát ještě ve formě, než ho vyklopíme.
Po vyklopení už jen vydržet do úplného zchladnutí a můžete ozdobit jak moučkovým cukrem a mašličkou, nebo klidně čokoládou rozpuštěnou ve smetaně.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 3 celá šťastná vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku (nebo 200g) cukru třinového (může být i kokosový či Xylitol)
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 Kypřící prášek do pečiva bez lepku Labeta
- špetka soli
- 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 100 g mandlové mouky (nebo strouhaný kokos, rozemleté mandle či jiné ořechy)
- 100 ml mléka
Použité produkty