Raz dva navařeno...

Bezlepkový koláč z jogurtového těsta s makovou náplní a drobenkou

Tento recept je jedinečný v tom, že koláč chutná jako kynutý, přitom se jedná o rychlé jednoduché jogurtové těsto. Ideální pro všechny, kteří si chtějí dopřát poctivý koláč s pořádnou vrstvou máku a drobenky, přitom bez lepku. Jogurt v těstě se postará o extra vláčnost, odpadá tak starost s drobivostí těsta.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamila.a.jidlo, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Mák nasypte do hrnce, zalijte mlékem a několik minut povařte, až bude směs vláčná. Ochuťte skořicí, přidejte povidla. Nechte vychladnout. 

Ingredience na těsto smíchejte dohromady. Střední pekáček nebo vhodnou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní rozprostřete. Ideální je hranatá nebo obdélníková koláčová forma.

Na drobenku ve větší míse mezi prsty promněte kousky tuhého másla, mouku a cukr. Dle potřeby můžete konzistenci doladit přidáním másla nebo mouky. Drobenka by měla být lehce mastná, přesto sypká.

Na těsto v pekáčku rozprostřete makovou náplň, posypte drobenkou a pečte na 180 °C do zezlátnutí, asi 35 minut.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na střední pekáček

Na makovou náplň

  • 400 g mletého máku
  • 350 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • 1 lžička skořice

Na drobenku