Bezlepkový koláč z jogurtového těsta s makovou náplní a drobenkou

Tento recept je jedinečný v tom, že koláč chutná jako kynutý, přitom se jedná o rychlé jednoduché jogurtové těsto. Ideální pro všechny, kteří si chtějí dopřát poctivý koláč s pořádnou vrstvou máku a drobenky, přitom bez lepku. Jogurt v těstě se postará o extra vláčnost, odpadá tak starost s drobivostí těsta.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamila.a.jidlo, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Mák nasypte do hrnce, zalijte mlékem a několik minut povařte, až bude směs vláčná. Ochuťte skořicí, přidejte povidla. Nechte vychladnout.
Ingredience na těsto smíchejte dohromady. Střední pekáček nebo vhodnou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní rozprostřete. Ideální je hranatá nebo obdélníková koláčová forma.
Na drobenku ve větší míse mezi prsty promněte kousky tuhého másla, mouku a cukr. Dle potřeby můžete konzistenci doladit přidáním másla nebo mouky. Drobenka by měla být lehce mastná, přesto sypká.
Na těsto v pekáčku rozprostřete makovou náplň, posypte drobenkou a pečte na 180 °C do zezlátnutí, asi 35 minut.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na střední pekáček
- 200 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 200 g bílého jogurtu
- 80 g přírodního třtinového cukru
- 1 vejce z volného chovu
- 60 ml rostlinného oleje
- 1 lžičku Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta
Na makovou náplň
- 400 g mletého máku
- 350 ml mléka
- 2 lžíce povidel
- 1 lžička skořice
Na drobenku
- 80 g přírodního cukru
- 80 g másla
- 100 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 50 g mletých mandlí
Použité produkty