Raz dva navařeno...

Bezlepkové chlupaté knedlíky se zelím a cibulkou

Různé druhy českých knedlíků si můžete bez obav dopřát i v bezlepkové verzi. V tomto receptu se zaměříme na chlupaté, které jsou tradiční kombinací vařených a syrových brambor. Stačí přidat vejce a vše krásně propojit naší vychytanou Univerzální směsí bez lepku. Celkem snadno vyrobíte atraktivní přílohu k omáčkám nebo samostatné staročeské jídlo.

Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.

Postup

Postup

Předem uvařené a vychladlé brambory ve slupce oloupejte a propasírujte či nastrouhejte na jemno stejně jako při přípravě domácích bramborových knedlíků.

Syrové brambory oškrábejte, nastrouhejte na jemném struhadle a rukou z nich vymačkejte vodu.

Ve větší míse smíchejte uvařené brambory, syrové brambory, vejce, sůl a postupně zapracovávejte Univerzální směs bez lepku. Přesné množství mouky se vždy řídí konkrétní situací a druhem brambor. Těsto musí kompaktní, pružné, ne však příliš tuhé.

S těstem pracujte ihned. Lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte je do většího hrnce s vroucí vodou. Lepší je udělat 2 samostatné várky. Je v pořádku, že knedlíky nemají pravidelný tvar a jsou střapaté. Vařte je asi 8 minut.

Knedlíky z hrnce vylovte děrovanou naběračkou a ihned je omastěte, aby se neslepily. Skvělé je na to přepuštěné máslo Ghí.

Podávejte jako přílohu k tradičním českým jídlům, nebo jako samostatné jídlo s dušeným zelím a proužky do zlatova orestované cibule.

Náš tip

Do tradičních chlupatých knedlíků se přidává hrubá mouka. Pokud chcete dosáhnout větší kyprosti knedlíků, můžete 50 g Univerzální směsi bez lepku nahradit bezlepkovou rýžovou krupičkou nebo jemnou pohankovou krupicí.

Pokud knedlíky děláte poprvé a nejste si jisti jejich správnou konzistencí, připravte je místo zaváření ve vodě nad párou. Díky přípravě v páře zůstanou vždy vcelku a výsledek je jistý. Perfektní je na to komínkový parní hrnec s rovným dnem.

Když chcete knedlíky podávat jako samostatné jídlo, vynikne na nich krásně dušené červené zelí. Povrch talíře pak můžete doplnit bílkovinou v podobě opečeného tofu, tempehu nebo tradičně kostičkami libové slaniny.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 4 porce