Raz dva navařeno...

Batátový krém s bezlepkovými sýrovými knedlíčky

Batáty i mrkev patří mezi zeleninu, kterou běžně koupíte po celý rok. Barevně spolu ladí a perfektně se hodí na přípravu krémové zeleninové polévky. Vyzkoušejte jednoduchý trik a zeleninu místo vaření předem upečte v troubě. Polévka má intenzivní chuť a ještě ušetříte čas.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamila.a.jidlo, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Batáty i mrkev oškrábejte a rozkrájejte na kousky. Dejte péct do trouby na 190°, až bude zelenina měkká a lehce opečená. Trvá to asi 35 minut.

Všechny ingredience na knedlíčky smíchejte dohromady. Pokud je hmota příliš mazlavá, přidejte trochu strouhanky. Hmotu dejte na chvílí do lednice nebo mrazáku ztuhnout. Lépe se s ní pracuje. Vytvarujte rukama malé knedlíčky. Dejte je do osolené vroucí vody zavařit na 5 minut.

Vytvořte základ na polévku. Na přepuštěném másle orestujte do zlatova cibuli, ke konci přidejte pokrájený česnek. Zaprašte lžící bezlepkové mouky a krátce orestujte. Zalijte částí vývaru a vařte 5 minut. Přidejte pečenou zeleninu, dolijte zbytkem vývaru a vlijte smetanu. Ochuťte solí, pepřem. Vařte pár minut a vše rozmixujte do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru na program “soup”.

Na závěr upravte konzistenci pomocí vývaru tak, aby polévka nebyla příliš hustá, ale krémová.

Polévku rozdělte do misek a do každé porce přidejte pár knedlíčků.

Náš tip

Výhodou batátové krémové polévky je, že můžete chuť upravit pokaždé jinak. Přidejte lžičku kari koření a místo tradiční smetany vsaďte na kokosovou. Malá změna a hned máte na jazyku voňavou exotiku.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 4 ks středních batátů
  • 2 střední mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 1 lžíce přepuštěného másla Ghí
  • 1 lžíce mouky Univerzální směs bez lepku Labeta

Na knedlíčky

  • 100 g čerstvého smetanového sýru typu Lučina
  • 2 lžíce parmezánu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky Univerzální směs bez lepku Labeta
  • 4 lžíce kukuřičné strouhanky
  • 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
  • Sůl a pepř dle chuti