Raz dva navařeno...

Vege plněné papriky s rajskou omáčkou

Užít si tradiční jídlo plné vůně a chuti ve vege verzi? Ano a je to opravdu snadné. Rostlinná alternativa mletého masa „Vege burger“ se hodí jak do moderní kuchyně a speciálních jídel bez masa, tak do osvědčených receptů našeho dětství. Uvařte si snadno z dostupných ingrediencí toto atraktivní jídlo s vychytanou omáčkou.

Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.

Postup

Postup

Ze všeho nejdřív si nechte alespoň 30 minut nabobtnat rostlinnou směs, kterou budete plnit papriky. Stačí se řídit návodem na obalu Vege burger. Mezitím omyjte papriky, odkrojte klobouček a vyjměte zevnitř semínka. Papriky naplňte směsí a dejte do vymaštěného menšího pekáčku. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Papriky by měly být měkké a zlehka zezlátlé.

Zatímco se pečou papriky, připravte si omáčku. Na drobno nakrájenou cibulku lehce orestujte na tuku, zasypte 2 lžícemi mouky a krátce zarestujte. Vlijte pasírovaná rajčata, přidejte protlak a ochuťe solí, pepřem a kořením na rajskou. Zároveň dostatečně oslaďte, aby se vyrovnala kyselá chuť rajčat. Na mírném stupni nechte za občasného promíchání provařit 30 minut. Na závěr dle potřeby dolaďte hustotu a projeďte tyčovým mixérem. Získáte tak extra hladkou konzistenci. Dolaďte chuť tak, aby vám sedla.

Plněné upečené papriky dejte na talíř a zalijte omáčkou. Servírujte s rýží.

Náš tip 1

Pokud byste chtěli naplnit větší množství paprik z jednoho balení Vege burgeru, nastavte nabobtnalou směs další ingrediencí. Může to být kuskus, na drobno nasekaná cizrna nebo uvařená červená čočka. Chutná to perfektně!

Náš tip 2

Jídlo můžete pojmout po česku a použít tradiční slovenské papriky a sladkou rajskou. Další skvělou možností je toskánská verze. Zapojte  barevné papriky a omáčku dochuťte italskými bylinkami a balsamikovým krémem. Podávejte s opečenou ciabattou, olivovým olejem a máte zase jiné jídlo.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na papriky

Na rajskou omáčku

  • 700 g pasírovaných rajčat (velká sklenice)
  • 1 cibule
  • olej nebo přepuštěné máslo
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • sůl, cukr a citronová šťáva na základní dochucení
  • koření na rajskou (nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice)
  • 2 lžíce Rýžové mouky hladké Labeta