Vege plněné papriky s rajskou omáčkou

Užít si tradiční jídlo plné vůně a chuti ve vege verzi? Ano a je to opravdu snadné. Rostlinná alternativa mletého masa „Vege burger“ se hodí jak do moderní kuchyně a speciálních jídel bez masa, tak do osvědčených receptů našeho dětství. Uvařte si snadno z dostupných ingrediencí toto atraktivní jídlo s vychytanou omáčkou.
Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.
Postup
Postup
Ze všeho nejdřív si nechte alespoň 30 minut nabobtnat rostlinnou směs, kterou budete plnit papriky. Stačí se řídit návodem na obalu Vege burger. Mezitím omyjte papriky, odkrojte klobouček a vyjměte zevnitř semínka. Papriky naplňte směsí a dejte do vymaštěného menšího pekáčku. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Papriky by měly být měkké a zlehka zezlátlé.
Zatímco se pečou papriky, připravte si omáčku. Na drobno nakrájenou cibulku lehce orestujte na tuku, zasypte 2 lžícemi mouky a krátce zarestujte. Vlijte pasírovaná rajčata, přidejte protlak a ochuťe solí, pepřem a kořením na rajskou. Zároveň dostatečně oslaďte, aby se vyrovnala kyselá chuť rajčat. Na mírném stupni nechte za občasného promíchání provařit 30 minut. Na závěr dle potřeby dolaďte hustotu a projeďte tyčovým mixérem. Získáte tak extra hladkou konzistenci. Dolaďte chuť tak, aby vám sedla.
Plněné upečené papriky dejte na talíř a zalijte omáčkou. Servírujte s rýží.
Náš tip 1
Pokud byste chtěli naplnit větší množství paprik z jednoho balení Vege burgeru, nastavte nabobtnalou směs další ingrediencí. Může to být kuskus, na drobno nasekaná cizrna nebo uvařená červená čočka. Chutná to perfektně!
Náš tip 2
Jídlo můžete pojmout po česku a použít tradiční slovenské papriky a sladkou rajskou. Další skvělou možností je toskánská verze. Zapojte barevné papriky a omáčku dochuťte italskými bylinkami a balsamikovým krémem. Podávejte s opečenou ciabattou, olivovým olejem a máte zase jiné jídlo.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na papriky
- 500 g bílých nebo menších barevných paprik
- 1 balení Vege burger klasik Labeta nebo Vege burger s cibulkou Labeta
- 190 ml vody
- 60 ml oleje
- olej na potření pekáče
Na rajskou omáčku
- 700 g pasírovaných rajčat (velká sklenice)
- 1 cibule
- olej nebo přepuštěné máslo
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml zeleninového vývaru
- sůl, cukr a citronová šťáva na základní dochucení
- koření na rajskou (nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice)
- 2 lžíce Rýžové mouky hladké Labeta
Použité produkty