Raz dva navařeno...

Vege (ne)masové kuličky

Raz dva připravené vege kuličky (po vzoru klasických masových kuliček) v jednoduché lahodné smetanové omáčce. Rychlé a snadné "vege" jídlo, ke kterému se dokonale hodí brambory pečené v troubě.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Jako první dejte alespoň na půl hodiny bobtnat směs na kuličky. K suché směsi přidejte 200 ml vody a 60 ml oleje.

Brambory vhodné k pečení ve slupce očistěte, nakrájejte na měsíčky, ochuťte solí, kmínem nebo kořením na brambory a dejte péct do trouby do zlatova.

Na omáčku vlijte do hlubší pánve či rendlíku smetanu, vývar, koření, sůl, pepř a metličkou zapracujte lžíci hladké rýžové mouky. Nechte na mírném stupni 5 minut provařit, chuť dolaďte ještě troškou hořčice.

Ze směsi tvořte rukama menší kuličky. Do nepřilnavé pánve dejte trochu oleje a kuličky na střední stupeň opečte ze všech stran do zezlátnutí.

Do hlubšího talíře naservírujte opečené brambory, kuličky a přelijte omáčkou.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 4 porce

Na kuličky

Na omáčku

  • 1 plechovka 400 ml kokosového mléka - lze i jinou rostlinnou smetanu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce Rýžové mouky hladké Labeta
  • sůl, pepř
  • 1 lžička jemného kari koření typu Madras
  • 1 lžička hořčice
  • olej na opečení kuliček
  • k podávání pečené brambory