Raz dva navařeno...

Vege lasagne bez lepku

Vynikající, syté a na přípravu snadné lasagne s vege směsí (alternativou mletého masa). Bílá bešamelová omáčka z rostlinné smetany a rýžové mouky dodá jídlu typickou krémovost. Žádná nudná "zdravá" alternativa, ale skvělé jídlo.

S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Směs na vege burgery smíchejte s vodou a olejem podle návodu a nechte 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi smíchejte s pasírovanými rajčaty, ochuťťe kořením či bylinkami, osolte a 3 minuty společně povařte. Dle situace dořeďte trochou vody, aby směs byla šťavnatá.

Na bílou „bešamelovou“ omáčku v hrnci rozpusťte máslo, vsypte rýžovou mouku a krátce zasmahněte. Vlijte smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchejte do hladké konzistence. Osolte a ochuťte decentně pepřem a muškátovým květem. Povařte asi 8 minut do krémové konzistence.

Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřete olejem a potřete trochou bílé omáčky. Na ni dejte 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Skončete bílou omáčkou.

Zapékací nádobu přiklopte a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechte chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcujte.

Náš tip

Do omáčky na lasagne se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 4 porce

  • 12 plátků lasagní bez lepku

Na červenou omáčku

  • 1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat
  • 1 balení Vege burger klasik Labeta
  • 200 ml vody
  • 60 ml oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • na dochucení sůl, pepř a italské bylinky
  • cca 100 ml vody na doladění konzistence

Na bílou bešamelovou omáčku

  • 250 ml rostlinné smetany - např. mandlové 
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 40 g másla nebo jiného tuku
  • 40 g Rýžové mouky hladké Labeta
  • na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu
  • Extra panenský olivový olej k servírování