Vege lasagne bez lepku

Vynikající, syté a na přípravu snadné lasagne s vege směsí (alternativou mletého masa). Bílá bešamelová omáčka z rostlinné smetany a rýžové mouky dodá jídlu typickou krémovost. Žádná nudná "zdravá" alternativa, ale skvělé jídlo.
S laskavým svolením Kamily Metzové @kamilametzova.cz, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.
Postup
Postup
Směs na vege burgery smíchejte s vodou a olejem podle návodu a nechte 30 minut nabobtnat. Směs v hlubší pánvi smíchejte s pasírovanými rajčaty, ochuťťe kořením či bylinkami, osolte a 3 minuty společně povařte. Dle situace dořeďte trochou vody, aby směs byla šťavnatá.
Na bílou „bešamelovou“ omáčku v hrnci rozpusťte máslo, vsypte rýžovou mouku a krátce zasmahněte. Vlijte smetanu, rostlinné mléko a metličkou míchejte do hladké konzistence. Osolte a ochuťte decentně pepřem a muškátovým květem. Povařte asi 8 minut do krémové konzistence.
Zapékací mísu střední velikosti na spodu vytřete olejem a potřete trochou bílé omáčky. Na ni dejte 3 plátky lasagní a pak červenou omáčku. Na ni zase bešamel, lasagně, omáčku. Skončete bílou omáčkou.
Zapékací nádobu přiklopte a pečte na 200 stupňů asi 30 minut. Lasagně nechte chvíli odpočinout, zchladnout a teprve až pak je porcujte.
Náš tip
Do omáčky na lasagne se hodí nejen Vege burger klasik, ale také Vege burger se zeleninou.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
Na 4 porce
- 12 plátků lasagní bez lepku
Na červenou omáčku
- 1 láhev 750 ml pasírovaných rajčat
- 1 balení Vege burger klasik Labeta
- 200 ml vody
- 60 ml oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- na dochucení sůl, pepř a italské bylinky
- cca 100 ml vody na doladění konzistence
Na bílou bešamelovou omáčku
- 250 ml rostlinné smetany - např. mandlové
- 250 ml rostlinného mléka
- 40 g másla nebo jiného tuku
- 40 g Rýžové mouky hladké Labeta
- na dochucení sůl, bílý pepř, na špičku nože muškátového oříšku nebo květu
- Extra panenský olivový olej k servírování
Použité produkty