Vege kuličky se žampiony pečené v troubě - párty chuťovky

Chuťově výrazné kuličky, které připomínají ty masové. Perfektní alternativa pro vegetariány a vyznavače rostlinné stravy. Skvěle se hodí jako součást pohoštění na různé párty, Silvestra i oslavy během roku. Namáčet do dipů je můžete teplé i studené. I bez masa to jde a dokonce velmi chutně.
Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.
Postup
Postup
Jako první krok si připravte podle návodu hmotu na Vege burger. Smíchejte ji s vodou a olejem a nechte alespoň 30 minut bobtnat.
Mezitím si omyjte žampiony a nasekejte je na drobno. Buď nožem nebo v robotu. V oleji rozpalte trochu oleje a žampiony krátce orestujte.
Nabobtnalou vege směs smíchejte se žampiony a zhutněte ovesnými vločkami.
Z hmoty tvořte menší kuličky „jednohubky“ a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte do zlatova na 190 °C asi 20 minut.
Připravte si dle chuti různé dipy. Jako základ dobře funguje kombinace zakysané smetany a majonézy. Jednu verzi ochuťte řeckým kořením na tzatziky, druhou žlutým kari kořením a třetí pikantním kečupem. Masové kuličky napíchejte na párátka či barevné párty napichovátka a servírujte na tácu společně s dipy.
Náš tip
- Jako další plech můžete upéct kostičky batátů, cukety či paprik a připravit hostům barevný talíř s pečenou zeleninou, která se také může namáčet do dipů.
- Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovují houby, můžete místo nich do směsi zakomponovat na drobno posekanou konzervovanou cizrnu. Vyzkoušená kombinace.
- Pro vegany můžete snadno připravit čistě rostlinný dip z krémového tofu a veganské majonézy. Ochutit jej můžete česnekem, bylinkami či kořením podobně jako jogurtový dip.
Suroviny
Suroviny
Na 1 plech kuliček
- 1 balení Vege burger s cibulkou Labeta nebo Vege burger klasik Labeta
- 190 ml vody
- 60 ml olivového oleje
- 200 g čerstvých malých žampionů
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- Olej na orestování žampionů
- Různé druhy barevných dipů k podávání
Použité produkty