Raz dva navařeno...

Vege kuličky se žampiony pečené v troubě - párty chuťovky

Chuťově výrazné kuličky, které připomínají ty masové. Perfektní alternativa pro vegetariány a vyznavače rostlinné stravy. Skvěle se hodí jako součást pohoštění na různé párty, Silvestra i oslavy během roku. Namáčet do dipů je můžete teplé i studené. I bez masa to jde a dokonce velmi chutně.

Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.

Postup

Postup

Jako první krok si připravte podle návodu hmotu na Vege burger. Smíchejte ji s vodou a olejem a nechte alespoň 30 minut bobtnat.

Mezitím si omyjte žampiony a nasekejte je na drobno. Buď nožem nebo v robotu. V oleji rozpalte trochu oleje a žampiony krátce orestujte.

Nabobtnalou vege směs smíchejte se žampiony a zhutněte ovesnými vločkami.

Z hmoty tvořte menší kuličky „jednohubky“ a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte do zlatova na 190 °C asi 20 minut.

Připravte si dle chuti různé dipy. Jako základ dobře funguje kombinace zakysané smetany a majonézy. Jednu verzi ochuťte řeckým kořením na tzatziky, druhou žlutým kari kořením a třetí pikantním kečupem. Masové kuličky napíchejte na párátka či barevné párty napichovátka a servírujte na tácu společně s dipy.

Náš tip

  • Jako další plech můžete upéct kostičky batátů, cukety či paprik a připravit hostům barevný talíř s pečenou zeleninou, která se také může namáčet do dipů.
  • Pokud vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovují houby, můžete místo nich do směsi zakomponovat na drobno posekanou konzervovanou cizrnu. Vyzkoušená kombinace.
  • Pro vegany můžete snadno připravit čistě rostlinný dip z krémového tofu a veganské majonézy. Ochutit jej můžete česnekem, bylinkami či kořením podobně jako jogurtový dip.
Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Na 1 plech kuliček