Raz dva navařeno...

Vánoční medové perníčky

Pečete vánoční cukroví? Vyzkoušejte rychlé a chutné perníčky z naší směsi na perník, do které jsme přimíchali 9 druhů koření. 

 

Postup

Postup

Perníčky

Směs na Perník Labeta promícháme s perníkovými kořením, přilijeme 60 g zchladlého rozpuštěného másla, 50 g medu a 2 vejce, opatrně zapracujeme nožem a vypracujeme těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici. Odleželé těsto vyndáme z lednice a necháme 5-10 minut před vyválením povolit. Na pomoučené podložce vyválíme 5 až 7 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Perníčky pečeme 6 až 8 minut v troubě předehřáté na 185 °C (v horkovzdušné troubě volíme teplotu nižší), pod cukroví nezapomeneme dát pečicí papír, aby se nepřichytilo. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Perníčky se potom budou krásně lesknout a zakryjí se i prasklinky a drobné nerovnosti vzniklé při pečení.

Po vychladnutí zdobíme polevou, nejlépe bílkovou, díky které perníčky ještě změknou.

Poleva

Prosejeme 150-200 g cukru moučky, přidáme 1 bílek a kávovou lžičku citronové šťávy a vymícháme do tužší konzistence. Před zdobením nejprve vyzkoušíme, zda je poleva dostatečně hustá, nestéká a tuhne. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr; rozředit lze trochou citronové šťávy.

 

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

Těsto: 

  • Perník Labeta
  • 50 g medu
  • 60 g másla
  • 2 celá vejce
  • půl lžičky perníkového koření

Na potření hotových perníčků:

  • 1 žloutek
  • trošku mléka

Bílková poleva:

  • 1 bílek
  • kávová lžička citronové šťávy
  • 150-200 g cukru moučky (dle velikosti bílku)