Raz dva navařeno...

  • Domů
  • Aktuality
  • Voňavé psaní #12 Tipy a triky na dokonalou grilovačku bez masa

Voňavé psaní #12 Tipy a triky na dokonalou grilovačku bez masa

07.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milí přátelé,

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého repertoáru. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a tipů z praxe:

Který sýr na gril je nejvhodnější?
Použijte ty, které se teplem nerozpouští. Pevné patří rovnou na gril, měkčí do alobalu.

Tofu také patří na gril
Na rozdíl od tradičních sýrů je potřeba ho ale předem vymačkat a pak marinovat.

Rostlinné alternativy mletého masa
Směs Vege burger je složena z rostlinných bílkovin, obsahuje sušenou cibuli, bambusovou vlákninu a koření. Díky své vláčnosti a šťavnatosti se hodí nejen na burgery, ale i k naplnění žampionů, paprik či cuketových lodiček. 

Zapojte při grilování luštěniny
Nejlépe se pracuje s cizrnou, která má příjemnou chuť. Jednoduše z ní vytvoříte různé mini karbanátky typu falafel. 

Nechte zeleninu na grilu zkaramelizovat
Zapojte javorový sirup nebo med do marinády. Zelenina lehce zkaramelizuje. Vynikající je to především u mrkve, cukety, cibule a lilku.

Kontrast chutí
Kombinujte chuť sladkou, slanou, kyselou, pikantní a zlepšete tak celkovou rovnováhu jídla a chuťový profil. Velmi dobře funguje citronová šťáva, která zajistí osvěžující kontrast. 

Více zajímavých informací, tipů a insipirací naleznete v článku Kamily Metzové v naší poradně.

Přejeme vám nápadité jarní a letní grilování!

Vaše Labeta