Raz dva navařeno...

Vajíčková tlačenka

Přemýšlíte nad tím, co jiného si dát zítra na snídani, svačinu nebo večeři? Připravte si lahodnou vajíčkovou tlačenku plnou všeho, co máte rádi a přikousněte k ní čerstvý domácí chléb.

S laskavým svolením Barbory Říhové @rebarboras_kitchen, která recept vymyslela, připravila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Doporučuji si připravit takto vlastní směs zeleniny než použít sterilovanou směs, chuťově je pak tlačenka mnohem lepší. Mrkev a hrášek můžete na dvě minutky povařit a zchladit studenou vodou, by si zachovala barvu. Šunku a vajíčka také nakrájejte na drobné kousky. Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a posléze i nálev z okurek.

K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně ještě dosolte a důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy. Vložte zatuhnout do lednice min. na 2-3 hodiny, ideálně ale přes noc. 

Před vyklápěním z formy, ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu. K vaječné tlačence je nejlepší čerstvé pečivo.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 5 větších vajec uvařených natvrdo
  • 250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice)
  • 100 g šunky
  • 100-150 g majonézy (2-3 lžíce)
  • 150 ml horké vody + 150 ml nálevu z okurek
  • 1 balíček Želatiny na vaječnou tlačenku Labeta (nebo Čiré želatiny Labeta)
  • sůl a pepř