Raz dva navařeno...

Pikantní cuketová čalamáda

Na této pikantní čalamádě si skutečně pochutnáte! Vyzkoušejte jí třeba hned na vaší příští grilovačce...

S laskavým svolením @teaolivova, která recept vymyslela, uvařila, vyfotila a umožnila nám jeho použití.

Postup

Postup

Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.

Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.

K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml.

Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Vytisknout recept

Suroviny

Suroviny

  • 1 lžíce slunečnicové oleje
  • 2 velké cibule
  • 8-10 stroužků česneku
  • 2 kapie nebo slovenské papriky
  • 1 větší cuketa (cca 1 kg)
  • 5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat
  • 5 polévkových lžic rajčatové passaty
  • 5 polévkových lžic Worcestrové omáčky bez lepku Labeta
  • 1,5 dl červeného vinného octa
  • 1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta
  • 125 g krystalového cukru