Slaný cibulový koláč bez lepku

Slaný cibulový koláč bez lepku

Máte už dost sladkého a místo moučníku byste mnohem raději ochutnali něco slaného? Chcete-li potěšit chuťové pohárky, máme pro vás super tip! Slaný cibulový koláč je skvělou chuťovkou. Výborně se hodí pro jakýkoli párty večer s rodinou i na silvestrovskou noc. Perfektně si na něm ovšem pochutnáte i coby nevšední svačince. A protože jsme jej pro vás připravili v bezlepkové variantě, směle jej můžete nabídnout i všem s alergií na lepek a celiakům. Můžete si být jistí, že se po něm zapráší a vám zbude akorát prázdný talíř.

postup

Univerzální směs smícháme se solí. Máslo nakrájíme na malé kousky a vpracujeme do něj Univerzální směs. Přidme vodu a vypracujeme nelepivé těsto. Hotové těsto dáme na půl hodiny vychladit do ledničky.

 

Cibuli nakrájíme (podle chuti nadrobno nebo na měsíčky). Slaninu pokrájíme na kostičky a dáme na rozpálenou pánev. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme cibuli a opékáme dozlatova. Pánev i s opečenou slaninou a cibulí necháme zchladnout. Poté zalijeme smetanou, přidáme sýr, vejce a trošku soli. Soli přídáváme je málo - náplň bude slaná díky slanině a sýru.

 

Troubu rozhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z chladničky. Bezlepkové těsto v lednici rychle tvrdne, stačí jej však propracovat teplýma rukama - rychle změkne a lépe se s ním pracuje. Těsato rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme cca 0,5 mm silný plát. Pláty nesmí být moc tenké, jinak se s nimi špatně pracuje a těsto se trhá. Formičkou (např. na tartaletku s průměrem kolem 10 cm) vykrojíme do těsta její tvar a těsto do ní rovnou překlopíme. Prsty těsto ve formičce utlačíme tak, aby byly okraje vysoké. Těsto na dně formičky propícháme vidličkou. Jakmile naplníme těstem všechny formičky, překryjeme každou formičku pečicím papírem a do každé nasypeme syrové fazole. Fazole zajistí, aby se těsto na dne nevyfouklo. Pečeme 20 minut, poté papír spolu s fazolemi odendáme, přidáme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 5-10 minut).

 

Upečené korpusy vytáhneme, naplníme cibulovou směsí tak, aby byl korpus zaplněný, ale nezakrýval okraje formičky. Koláčky dáme do trouby a pečemě 20-25 minut. Koláč je hotový, je-li povrch suchý a po zakrojením nože se k němu náplň nelepí.

 

Naše tipy

• tyto slané koláčky (neboli quiche) dobře upečeme ve formičkách s vlnitým okrajem na tartaletky s průměrem kolem 10-12 cm

• pokud použijeme nepřilnavé formičky, těsto je dostatečně mastné a formičky není nutné vymazávat

• koláčky jsou výborně teplé i studené

• náplně můžeme měnit podle fantazie. Koláčky jsou skvělé i se sušenými rajčaty a mozzarelou, tuňákem s cibulí a rajčátky nebo s kuřecím se špenátem

 

Recept pro nás vytvořila a odzkoušela blogerka Matky na palubu. Děkujeme!

 

suroviny

280 g Univerzální směs bez lepku Labeta, 160 g másla, 8 lžic vody, lžička soli, 6 středních cibulí, bloček slaniny, 200 g strouhaného Ementálu nebo jiného výraznějšího sýra, 250 ml smetany, 2 vejce, sůl, pepř

Použité produkty
Vytisknout
Vaříme s Labetou