Citronová chia marmeláda

Citronová chia marmeláda

Máte rádi neobvyklé chutě? A co něco exotického s pořádnou dávkou živin? Citronová chia marmeláda navíc nádherně voní! Chcete překvapit vaši rodinu originální marmeládou? Připravte si společně s námi tuto chuťovku. Nebojte se dlouhého vaření, citronová marmeláda je hotová raz dva. A pokud by vám náhodou jedna sklenička zbyla, uvidíte, že potěší i coby dárek pro vaše přátele.

postup

Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

 

Naše tipy

• místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne džem s kousky ovoce.

• po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako u každého džemu k tuhnutí přispěje také zchladnutí.

 

suroviny

750 g citronů (oloupaných, bez blanek), 3 lžičky citronové kůry, 6 lžic cukru, Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta, 1,5 lžičky chia semínek

Použité produkty
Vytisknout
Vaříme s Labetou