Ananasový džem s kardamomem
Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme.
Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3–5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat.
V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.
Naše tipy
• Dáváte přednost třtinovému cukru? Neváhejte použít Třtinový želírovací cukr 4:1.
• Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.
1 kg očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůra z 1 citronu, citronová šťáva podle chuti, Želírovací cukr 4:1 Labeta nebo Třtinový želírovací cukr 4:1