Ananasový džem s kardamomem

Ananasový džem s kardamomem

Co takhle vyrobit jako dárek domácí džem? Kupte pěkné skleničky, naplňte je skvělým domácím džemem, přidejte samolepku s osobním vzkazem a ozdobte víčko. Ať nadělíte jednu nebo více skleniček, určitě uděláte radost. Dekorační set na zavařeniny nakoupíte také u nás.

postup

Smícháme 1 kg očištěného ananasu pokrájeného na menší kousky a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s Želírovacím cukrem 4:1 Labeta a kardamomem a dobře promícháme.

 

Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3–5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat.

 

V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

 

Naše tipy

 Dáváte přednost třtinovému cukru? Neváhejte použít Třtinový želírovací cukr 4:1.

 

 Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

 

suroviny

1 kg očištěného ananasu, 2 g kardamomu, kůra z 1 citronu, citronová šťáva podle chuti, Želírovací cukr 4:1 Labeta nebo Třtinový želírovací cukr 4:1

Použité produkty
Vytisknout
Vaříme s Labetou