Vege řecká musaka

Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směsi Vege burger je jídlo syté, chuťově plné a atraktivní.
Příprava je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Na receptu není co zkazit.
Pochutnejte si podle Kamily Metzové @kamilametzova.cz.
Postup
Postup
Jako první si připravte základ pro rajčatovou omáčku. Směs na Vege burger smíchejte dle návodu s vodou, olejem a nechte 30 minut odležet.
Lilky nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, posolte a nechte 10 minut vypotit. Osušte je ubrouskem a opečte na trošce oleje z obou stran do zlatova.
V hlubší pánvi orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte posekaný česnek, nabobtnalou směs Vege burger a protlak. Zalijte rajčaty, vodou, ochuťte a nechte 15 minut společně provařit.
Mezitím si připravte bílou bešamelovou omáčku. Postup je tradiční. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte rýžovou moukou. Míchejte na mírném stupni a vytvořte světlou jíšku. Zalijte mlékem, metličkou promíchejte a ochuťte kořením. Provařte 8 minut do zhoustnutí. Vyjměte bobkový list.
Zapékací mísu o objemu 2,5 litru vytřete tukem a jako první vrstvu dejte opečené lilky, na ně polovinu rajčatové směsi, pak bešamel. A znovu opakujte: lilek, rajčatová směs, bešamel.
Zapékejte na 185 °C 40 minut. Po upečení nechte trochu vychladnout a servírujte pomocí širší lopatky.
Náš tip
Pro ještě větší množství můžete jako jednu z vrstev přidat slabé plátky do poloměkka uvařených brambor. Jedná se o jednu z dalších verzí tradiční musaky. Gurmáni si zase pro extra chuť navíc mohou do bešamelu přidat hrst nastrouhaného sýra.
Vytisknout receptSuroviny
Suroviny
- 2 střední lilky
- Olej na opečení lilků
Na rajčatovou omáčku
- 1 balení Vege burger se zeleninou Labeta
- 190 ml vody + 60 ml oleje do směsi
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 100 g rajčatového protlaku
- 300 ml vody nebo vývaru
- Sůl
- pepř
- Olivový olej
- 1 lžička sušených bylinek v řeckém stylu (oregano, tymián apod.)
Na bešamelovou omáčku
- 50 g másla
- 40 g Rýžové mouky hladké Labeta
- 500 ml mléka nebo jeho alternativy
- Na dochucení sůl, pepř, bobkový list, špetka muškátového květu
Použité produkty